Halvår i fängelse för hot mot nämndeman

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-09-19

Hotades efter att ha dömt brodern

Den 20-åring som hotade en nämndeman vid Stockholms tingsrätt dömdes i dag, onsdag, till sex månaders fängelse.

Ann-Marie Palvall hotades vid sitt hem av tvillingbrodern till den man hon dömde till sex års fängelse. Nu har tvillingbrodern fått sin dom för hotet.

Det var efter den uppmärksammade domen mot den så kallade tvillingligan, där den ene tvillingen dömdes till sex års fängelse, som nämndemannen Ann-Marie Palvall hotades utanför sitt hem.

Den andre tvillingen, som hade friats av tingsrätten, cyklade upp intill henne och sa: ”Det var du din jävel som satt i Stockholms tingsrätt.” Han stod nära henne och hade ett hotfullt tonfall.

– Jag var så pass rädd när jag kom upp att jag grät, berättade Ann-Marie Palvall då.

Hon var en av tre nämndemän som dömde i rättegången mot tvillingligan.

Tände eld på bostad

På onsdagen föll Stockholms tingsrätts dom efter hotet mot Ann-Marie Palvall. 20-åringen fick sex månader i fängelse för bland annat brottsrubriceringen hot mot tjänsteman. Åklagaren hade yrkat på något mer. 20-åringen ska dessutom betala 7 200 kronor i skadestånd till Ann-Marie Palvall.

Domstolen menar att mannens uppträdande och efterföljande av Ann-Marie Palvall innebar ett underförstått hot om våld. Själva hotet ser tingsrätten som en hämnd efter domen mot tvillingbrodern.

20-åringen fanns även skyldig till försök till främjande av flykt och grov urkundsförfalskning. 20-åringen skickade nämligen ett fax, till synes från Svea hovrätt, till häktet för att beordra broderns frigivande.

20-åringen själv nekade till alla anklagelser, utom en som handlade om olovlig körning.

Efter domen är Ann-Marie Palvall missnöjd.

– Jag tycker det är väldigt lågt. Jag hade hoppats på ett år. Jag tycker synd om mina nämndemannakollegor. Risken är att de säger: ”Är det värt det?” Det här är ingen markering, tycker hon.

Tvillingens bror dömdes till sex års fängelse i augusti i år för bland annat grov mordbrand och övergrepp i rättssak. Han fanns skyldig till att ha tänt eld på en åklagares bostad i Danderyd. Attentatet tros vara en hämnd för att åklagaren hade anmält honom för olovlig körning.