”Om man är rik är det lättare att inte följa lagen”

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-06-13

Småbarnsmamman Jekaterina Jermokov, 32, chattade med aftonbladet.se:s läsare om livet i Ryssland – direkt från Moskva. Här är ett sammandrag av chatten.

Jekaterina tycker att Moskva är tryggt. ”Jag har aldrig varit med om något otrevligt”, säger hon.

Camilla nilsson säger: Hej Jekaterina! Jag undrar hur det är för barnen att leva i Ryssland? Jag har tänkt att flytta till Ryssland med mina 3 barn och man. Jag vill gärna veta lite om skolan. Hur utbildningen är. Tack på förhand. Kram Camilla nilsson!

Jekaterina säger: Hej Camilla. Det finns mycket olika slags skolor, kommunala som i Sverige sen specialskolor, elitskolor för säskilt duktiga barn som kostar mycket pengar att gå i. De kommunala skolorna är bra ibland dåliga ibland. Mitt råd är att man besöker olika skolor, pratar med dem och sen väljer.

Bella säger: Hej Jekaterina! Har du någonsin rest utomlands och isåfall vart? Vart skulle din drömresa gå till? Kramar Bella

Jekaterina säger: Jag har varit i Tyskland några gånger och dit åkte vi genom Finlad, Danmark och Sverige. Och så har jag varit i Kazakstan. Drömresan framför allt annat är Italien. Skulle också vilja åka till Arabemiraten.

David säger: Bor du i lägenhet? Hur många rum har du och hur delar ni på en lägehet? Har du egen bostadsrätt, eller måste du betala månadshyra?

Jekaterina säger: Jag äger min lägenhet där jag bor med mina två barn. Det är tre rum och kök. Vi betalar fastihghetsskatt och så betalar vi för kommunala tjänster, det vill säga, vatten, el och gas.

Sandra säger: Hur är det att gå runt på stan? Är det tryggt där?

Jekaterina säger: Det är tryggt. Jag har aldrig varit med om något otrevligt. Men precis som överallt i världen kan det hända saker här.

Wera säger: Hur är det att vara småbarnsmamma i Moskva? Får man barnbidrag även där, och andra sorters stöd?

Jekaterina säger: Det är bara de som har det riktigt dåligt ställt som får barnbidrag. Jag får inga pengar.

Madde säger: Har det blivit bättre eller sämre sedan Sovjet föll?

Jekaterina säger: Det är som två helt olika länder, de går inte att jämföra. Förmodligen har det blivit bättre, det är lättare att resa utomlands, det finns varor som i köpcentrumet där vi sitter. Man kan starta företag om man vill.

Vitellus säger: Vilken förändring av det ryska samhället skulle du helst vilja se?

Jekaterina säger: Oj, det skulle jag egentligen behöva fundera länge på. Men det kanske är att folk börjar följa lagar bättre här i landet. Nu hänger det på vem man är, om man är rik är det lättare att inte följa lagen än om man är fattig och långt ner på samhällsskalan.

Magnus säger: Hej! Jag undrar hur situationen är i Ryssland när det gäller historiekunskaperna. Hur mycket talar man i skolan och i samhällsdebatten om de brott som begicks både mot ryssar men också mot andra folk i Öst- och Centraleuropa under sovjettiden?

Jekaterina säger: Jag vet inte hur det är idag i skolan mina barn är så små. När jag gick i skolan, jag är 32, stod det ingenting i skolböckerna om den mörka tiden. Men när jag började på universitetet 92 började en lärare där berätta, bland annat om Stalins terror.

Daniel säger: Hej Jekaterina! När du var yngre, hur såg din framtidstro ut då? Blev ditt liv så som du tänkt att det skulle bli. Bättre eller sämre? MVH/Daniel. Lev väl

Jekaterina säger: Jag är inte så gammal nu heller. : ) Jag minns inte vad jag drömde om när jag var yngre. Det har i alla fall blivit bättre än jag tänkt mig. Jag bor i Moskva, det hade jag aldrig drömt om, jag har fått en bättre man än jag trodde var möjligt.

Kunniasta säger: Vad tycker du om Estland och bråket angående statyn?

Jekaterina säger: Jag förstår inte hur esterna tänker. jag tycker de är för aggressiva, att flytta ett krigsmonument, det gör man inte. Till och med tyskarna har erkänt vilka brott som begicks under andra världskriget.

Aynur säger: Hej, finns det många fattiga familjer i Ryssland?

Jekaterina säger: Ja det gör det. Till exempel lärare i mindre städer. En del får några kopek medan andra tjänar miljoner, det är väldigt stora inkomsskillnader.

Läs mer

Blogg

Bildextra

Följ ämnen i artikeln