Jättetumör krossade ettårig flickas njure

Uppdaterad 2012-06-27 | Publicerad 2007-09-05

Läkaren anmäld till ansvarsnämnden

Den halvårsgamla flickans mage bara växte och växte. När föräldrarna tog henne till sjukhuset fick de beskedet att komma tillbaka om ett år - nio månader senare hade en jätte-tumör krossat hennes njure.

Nu anmäler föräldrarna läkaren till ansvarsnämnden.

Tumören som läkaren missade Vägde tillslut 2,2 kilo.

Trots att ultraljudet avslöjade ett rörformat organ och att vänster njure var dold skickades den halvårsgamla flickan hem från sjukhuset och föräldrarna fick beskedet att komma tillbaka om ett år.

Men flickans mage fortsatte att växa. Tillslut fick hon ha kläder avsedda för äldre barn och i julas trodde hennes mamma att magen nästan skulle spricka.

– Jag förstod att det var något där inne som inte skulle vara där, säger hon. På sjukhuset sa de att det var vatten i tarmarna.

Kunde inte längre gå

När en ny utredning slutligen kom igång orkade flickan inte längre gå. Då upptäcktes tumören - som vägde 2,2 kilo när den opererades bort. Efter att den godartade tvillingtumören opererats bort återhämtade sig flickan bra. Trots att den krossat ena njuren.

– Läkaren hoppades att njuren skulle återhämta sig, men i somras fungerade den fortfarande inte, säger mamman.

Nu har föräldrarna anmält den ansvariga läkaren på Centralsjukhuset i Karlstad. Han säger själv att han förstår dem.

– Om jag hade varit förälder hade jag också anmält det här. Det är alldeles åt skogen att det tog nio månader att hitta tumören, säger han till Nya Wermlands-Tidningen.