Mordbrand mot kyrka i natt

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-11-03

En privatperson såg hur lågor slog upp mot Sankta Birgittakyrkans fasad. Han sprang fram och lyckades själv att få stopp på branden.

– Det var rena turen annars hade kyrkan troligtvis brunnit ner, säger Staffan Wennberg vid Uppsalapolisen.

Flera hakkors var sprejade på kyrkans fönster

04.20 natten till lördagen fick SOS larmet om brandattentatet mot Birgittakyrkan i Knivsta söder om Uppsala. Då hade privatpersonen själv lyckats förhindra att träkyrkan brann ner till grunden.

– Anmälaren har berättat att han såg lågorna mot kyrkans vägg. När han sprang fram lyckade han att släcka elden med snö, berättar Staffan Wennberg till aftonbladet.se.

På kyrkans fönster ytterväggar hade nio stora hakkors sprejats. På flera ställen har någon klottrat ordet ”Dö”.

– Dessutom var ett fönster på kyrkan krossat, säger Wennberg.

Polisen rubricerade på lördagsmorgonen händelsen som försök till grov mordbrand.

Anmälaren hann inte se någon gärningsman vid platsen och polisen hade på lördagsmorgonen ingen misstänkt för brottet. Uppsalapolisen utreder för närvarande inte några liknande brott som kan sättas i samband med kyrkoattentatet.

Kyrkoherden i Knivsta Anders Johansson var själv och tittade på skadegörelsen mot kyrkan på lördagsmorgonen. Flera oroliga församlingsmedlemmar hörde av sig med frågor.

– Det väcker bestörtning och oro, men jag tror och hoppas att det rör sig om ett busstreck som har gått för långt, säger han.

Enligt kyrkoherden kommer det inte att hållas några gudstjänster i kyrkan under Allhelgonahelgen.