Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Är Trump på väg att bli en normal president?

I president Trumps första tal om tillståndet i nationen fick vi se en helt annan Donald än vi vant oss vid.
Han räckte ut en hand till motståndarna och pratade om att ena landet.
Håller Donald Trump på att bli en president som alla andra?

I motsats till nästan alla tidigare liknande tillfällen verkade det den här gången som Trump lyssnat på sina rådgivare och gjorde det som förväntades av en president.

Istället för att ösa förolämpningar över sina politiska motståndare och skälla ut ämbetsmän som inte gör som han säger så karakteriserades hans tal av en försonlig ton, även om en stor portion självberöm också ingick.

Han uppmanade politikerna i kongressen att lägga sina åsiktsskillnader åt sidan och försöka tjäna folket som valt dem. Han vädjade till alla amerikaner att komma samman som nation och blåsa nytt liv i den amerikanska drömmen.

Det var egentligen ett väldigt traditionellt "State of the union"-tal. Men i ljuset av hur Donald Trump uppträtt tidigare framstår det som ett fall framåt.

Två tolkningar

Här fanns det som många amerikaner och även människor i utlandet vill se hos en president. En tillsynes villighet att sätta sig över det dagspolitiska käbblet och peka ut en riktning för landet. Även om de flesta kritiker nog vill se hans ord omsättas i praktisk handling innan de litar på att Trump ändrat sig.

Trumps förvandling går att tolka på åtminstone två sätt.

Den ena är att Trump efter ett år i Vita huset börjat förstå hur politiken fungerar och börjar anpassa sig till att arbetssättet han använde som affärsman inte fungerar som president. Framöver kommer vi att få se mindre av den "rubbade" ledaren som sprider förolämpningar omkring sig och mer av politiska kompromisser.

Trump kommer att agera mer som en traditionell president. Åtminstone kommer det att framstå så när han tonar ner sina mest extrema sidor.

Beröm

Den andra tolkningen är att Trump bara gjorde en taktisk avvägning och för en gångs skull höll sig till konventionerna. Bara för att han kortsiktigt tjänar på det.

Han visade upp telepromter-Trump, presidentens som läser sina tal från en skärm i stället för att tala utan manus.
I verkligheten vill han bara samarbeta på sina egna villkor. Genom att bygga muren mot Mexiko och stoppa invandringen.

Det som talar för att vi kommer att få se mer av den statsmannamässige Trump är att han höll ett kortare, men liknande anförande förra veckan vid toppmötet i Davos.

Kanske har Trump upptäckt att han genom att uppträda mer kontrollerat kan få även etablissemangets beröm och därmed minska risken för omfattande republikanska förluster i mellanårsvalet i november och utöka sin väljarbas inför valet 2020.

Taktik gick hem

Talet till nationen följs av många miljoner tv-tittare och gav Trump en chans att övertyga skeptiska amerikaner att han trots allt inte är så "galen" som han ibland framstår.

I så fall verkar det som om den taktiken gick hem. I en mätning gjord av CNN direkt efter talet sade nästan hälften av de tillfrågade att de såg "mycket positivt" på talet. Det är siffror i paritet med föregångarna Bush och Obama.

Presidenten tar dock en risk när han går ifrån sina normala rallarsvingar och i stället försöker verka statsmannamässig. Detta är inte den Trump hans kärnväljare vill se. De vill ha "sanningssägaren" från valrörelsen som lovade att "dränera träsket i Washington" och låsas in motståndaren Hillary Clinton.

Blir Trump alltför städad är risken att hans kärnväljare straffar honom genom att stanna hemma i november 2020. Då får han svårt att bli omvald. Det är en svår balansgång.

Trumps medvind

Oavsett hur man bedömer talet så går det inte att förneka att Donald Trump just nu har medvind i Vita huset. Godkännandet av hans skattereform bröt förlusttrenden där en rad av hans förslag stoppades av kongressen eller domstolarna.

Trump har haft tur med tajmingen av den ekonomiska utvecklingen. USA befinner sig i en högkonjunktur. Arbetslösheten är nere sig på rekordlåga nivåer samtidigt som börsen slagit det ena rekordet efter det andra under Trumps första år i Ovala rummet.

Något Trump oblygt ger sig själv cred för trots att det mest bara är börsuppgången som beror på honom personligen och de åtgärder han vidtagit som president.

Men i det avseendet skiljer han sig inte från andra presidenter.

Följ ämnen i artikeln