Expert: Förvånande besked av Alliansen

Publicerad 2014-11-10

Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, hade förväntat sig att Alliansen skulle ge igen och bryta ut delar ur budgeten.

– Jag blir förvånad, säger han.

Samtidigt förekommer spekulationer om att Alliansen gör det allt mindre möjligt för SD att rösta på den egna budgeten.

Alliansen gick i morse ut med att man inte kommer att följa exemplet som de rödgröna gjorde i fjol, att bryta ut delar ur regeringens budget för att rösta ned.

"Vill inte ha skuldbördan"

Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet säger till Aftonbladet att han väntat sig det motsatta.

 – Jag blir förvånad. Jag trodde de skulle vilja göra någon slags symbolisk markering om att vi har en svag regering, samtidigt som man rent sakpolitiskt skulle kunna ha stoppat något, som exempelvis traineejobben.Skulle man följa halvpraxisen från förra året, för att rädda budgeten så att den inte försvagas hade man kunnat argumentera att detta skulle förstärka budgeten.

Anledningen att Alliansen trots allt alltså inte tar tillfället i akt spekulerar Hinnfors kring:

– Det kan ju vara så att man i Alliansen faktiskt varit väldigt upprörd över att det bryts ut delar, och att en minoritetsregering ska kunna få igenom en budget. På ett sätt är det en strategisk förklaring.

Statsvetarprofessorskollegan Henrik Ekengren Oscarsson tror på samma sätt, att Alliansen resonerat:

– "Ni gjorde fel. Vi vill inte göra samma sak. Någon ordning och reda får det vara i ett av världens mest stabila politiska system". När historiens vingslag ändå landar vill inget parti sitta med skuldbördan att ha orsakat parlamentariskt kaos.

Spekulationer om anti-SD-kryddning

Enligt Hinnfors är det svårt att veta hur Alliansen tänkt kring att inte ge möjlighet till utbrutna förslag ur budgeten.

–  Det är svårt att veta om det finns några närmare strategiska tankar kring detta: om det blir svårare eller lättare att få med SD på att fälla regeringens budget eller om man ens är ute efter att fälla den. Genom att inte möjliggöra utbrutna förslag ökar trycket på SD: vill de vara med att fälla eller vill de att regeringens budget går igenom.

– SD ställs inför ett väldigt tydligt val. Det måste Alliansen vara medvetna om.

Ekengren Oscarsson har tidigare tagit upp att spekulationer förekommit om att Alliansen kryddar sin budget så att SD omöjligen kan rösta på den.

– Visst kan man tänka sig det. Och det kanske inte behöver vara så enormt mycket mer man i så fall skulle satsa på migrationsdelen, mer än att man skulle skriva upp efter Migrationsverkets höjda prognoser, säger Jonas Hinnfors, som tippar att Sverigedemokraterna trots sina hot om att rösta ned regeringens budget kommer att följa praxis och lägga ned sina röster under budgetomröstningen.

Klockan 13 i dag presenterar Sverigedemokraterna sin budget.

ANNONS