Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Vapen till Saudiarabien såldes av Saab

Uppdaterad 2012-03-12 | Publicerad 2012-03-11

Många av de sikten, lavetter och pansarvärnsrobotar Saudiarabien köpt av Saab de senaste åren kom från svenska försvarets vapenförråd, skriver Dagens Industri (DI).

Efter Försvarsmaktens bantningar uppstod stora överskott. Saab föreslog därför att företaget skulle få köpa materielen, som staten en gång köpt av försvarsmaterielindustrin, för att sälja vidare till Saudiarabien – vilket också beviljades, uppger källor för DI.

Används mot stridsvagnar

Det handlar bland annat om pansarvärnsroboten Bill som utvecklades av Bofors under 1980-talet. Roboten används mot stridsvagnar och skjuter med riktad sprängverkan ned genom deras tak.

Planerade vapenfabrik

Under senaste tiden har det stormat rejält kring Sveriges vapenexport till Saudiarabien. Det var i tisdags som Ekot avslöjade att Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, har hjälpt Saudiarabien med att planera en avancerad vapenfabrik.

Tolgfors får kritik

Sedan dess har försvarsminister Sten Tolgfors fått mycket kritik för att inte ge tydliga besked om vad regeringen egentligen vetat om.

Tolgfors hävdade på en presskonferens i fredags att regeringen inte kan hållas ansvarig eftersom myndigheten FOI agerat på egen hand.