Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Rea på det gula guldet

Publicerad 2011-12-09

Lagom till jul:

Nu är det prisras på saffran.

För tio år sedan öppnade handeln med Iran och priset på saffran sjönk.

– Då tyckte inte Grekland och Spanien att det var lika intressant att odla saffran. De drog ner på produktionen samtidigt som Iran höjde priserna, säger Martin Lundell, vd för branschorganisationen Sveriges bagare och konditorer.

Iran levererar 200 ton

Sedan dess är Iran det land som odlar mest saffranskrokusar. För att utvinna ett kilo saffran krävs mellan 100 000 till 150 000 krokusar.

Men för två år sedan förstördes skördarna i landet av frost.

Iran brukar producera 200 ton av den dyrbara kryddan, men 2009 blev det bara 50 ton.

– Det är en bristvara och alla led är kvicka att höja priset. Det är som med olja när ryktet går om nya konfliktområden, då höjs priset, säger Thomas Svaton, vd för branschorganisationen Svensk dagligvaruhandel.

Rea på guldet

Resultatet av den dåliga skörden blev att priserna fördubblades jämfört med 2008. Men nu har prisnivåerna sjunkit igen.

En nätkedja har till och med ­annonserat ut det gula guldet för fem kronor för 0,5 gram.

Snittpriset i de vanligaste livsmedelsbutikerna är däremot, enligt en kartläggning som Dagens Nyheter gjort, 15,50 kronor.

I Sverige konsumerar vi mellan fyra och fem ton saffran årligen, nästan allt i november och december.

Säljer bäst till jul

Men prishöjningen tidigare år skrämde inte bort kunderna.

– Generellt sett säljer saffran bra inför julen oavsett pris eftersom saffran är ett självklart inslag, säger Sara Hjelm på ICA:s presstjänst.