Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Firade bröllopsdag med att prisa professor

Uppdaterad 2012-06-20 | Publicerad 2012-06-19

Prins Daniel delade i går ut Hjärt-Lungfondens Stora forskningsanslag 2012 till Ulf Eriksson, professor i vaskulär biokemi, på Stockholms slott. Prinsen är hedersledamot av fonden.

Kronprinsessan Victoria fick vänta.

Att de firade sin bröllopsdag hindrade inte prins Daniel från att arbeta.

Prinsen utförde i tisdags sitt sista officiella uppdrag före semestern, när han delade ut Hjärt-Lungfondens Stora forskningsanslag på 15 miljoner kronor till professor Ulf Eriksson.

Firandet av kronprinsessan Victorias och prins Daniels 2-åriga bröllopsdag fick anstå.

Djupt engagerad

Bröllopsdagen hindrade inte prinsen från att fullgöra sitt uppdrag som hedersledamot av Hjärt-Lungfonden. Han delade ut Hjärt-Lungfondens Stora forskningsanslag 2012 på 15 miljoner kronor till Ulf Eriksson, professor i vaskulär biokemi vid Karolinska Institutet.

Prins Daniel är djupt engagerad i frågor som rör hälsa, friskvård och förebyggande vård och har engagerat sig i fonden eftersom hjärt-kärlsjukdom är den vanligaste dödsorsaken i Sverige. Prinsen har själv studerat några av de största folksjukdomarna - fetma, diabetes och hjärt-kärlsjukdomar - på Karolinska Institutet.

– Det har gett mig enormt mycket och även stärkt min positiva bild av det arbete som Hjärt-Lungfonden gör, sa prinsen i sitt öppningstal i Bernadottebiblioteket på Stockholms slott.

Banbrytande forskning

Ulf Eriksson får forskningsanslaget för sin banbrytande forskning om sambandet mellan typ 2-diabetes och hjärt-kärlsjukdom. Typ 2-diabetes och insulinresistens är starkt kopplat till hjärt-kärlsjukdom och för tidig död.

– Jag är mycket tacksam. Det här är nästan ett dubbelt nobelpris. Det betyder mycket för min forskning. Det är dyrt att forska och anslaget betyder stabilitet i min forskning, säger Ulf Eriksson.

Vad hoppas du uppnå med din forskning?

– Ett botemedel mot typ 2-diabetes - men det är långt kvar, säger Ulf Eriksson.

Runt 350 miljoner människor världen över har i dag typ 2-diabetes, varav 300 000-400 000 svenskar. Om inget kan stoppa utvecklingen så kommer en halv miljard människor att ha sjukdomen om 20 år, beräknar WHO.