Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Frans, Frank

Låset knäcks på en sekund

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-10-21

Nu stoppar Assa tre modeller

Assas nya lås är julafton för inbrottstjuvar.

En enkel stöt kan knäcka låsregeln.

Nu stoppar företaget leveransen av tre modeller.

För ett år sedan avslöjades att lås-en i Assas nya Evo-serie enkelt gick att dyrka upp på några sekunder. Då ändrade Assa konstruktionen.

Med nya problem som följd.

– När man gjorde om dem blev regeln klenare. Den ska stå emot 700 kilo, men klarar nog inte mer än 50, säger en erfaren låssmed.

Han väljer att vara anonym eftersom firman han arbetar för bara använder Assas produkter. För Aftonbladet visar han de olika låsen – och hur enkelt de kan brytas sönder.

En hand räcker

Låsen skruvas fast i ett skruvstäd. Sedan försöker Aftonbladets reporter bryta av låsregeln med en skiftnyckel. Ett av låsen, C411 från Evo-serien, bryts enkelt av på en sekund med en handledsrörelse. Totalt provar vi fyra Evo-lås och alla går att bryta av med en hand, utan större ansträngning.

Äldre lås svårforcerade

Sedan testar vi två lås ur den äldre Classic-serien. Med en hand går låsreglarna knappt att rubba. Det krävs flera minuters slit för att förstöra låsen.

– En inbrottstjuv med kofot bryter lätt upp en dörr med Evo-lås på en minut. Classiclåsen som kom för tio år sedan är mycket hållbarare. På dem krävs ofta två man och minst 10–15 minuter för att kunna bryta sig in, säger låssmeden.

De lås som nu stoppas är modellerna 410/411, som mest används i affärslokaler, och 2002, som används i villor.

– Vi har fått rapporter från flera låssmeder att stegregeln knäckts, och nu måste det undersökas rejält i förstörande tester. I dagsläget vet vi inte vad problemet är, säger Urban Doverholt, vd på Assa.