Raketen slet bort ansiktet

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-01-01

16-årig pojke kämpar för sitt liv

Allvarligt skadad Den 16-årige pojken fördes med ambulans till Blekingesjukhuset med livshotande skador. Det var när han skulle titta på en raket som låg på marken när den briserade rakt i ansiktet på honom. Enligt polisen var det inte pojkens raket. Personerna som lämnat den på marken kan anmälas för allmänfarlig vårdslöshet.

16-åringen gick fram för att titta på fyrverkeripjäsen. Då exploderade den i hans ansikte.

– Han har väldigt allvarliga skallskador, säger läkaren Mattias Söderholm.

Mannen som lämnade raketen på gatan har hört av sig till polisen, som inlett en förundersökning om misstänkt brott.

Ett bostadshus i Spånga fick efter midnatt evakueras efter att en raket hade tänt eld på en balkong.

Det nya året fick en blodig start. Flera människor skadades svårt av fyrverkerier över hela Sverige.

Strax före tolvslaget kom larmet från Djäkneberget, en känd plats för nyårsfirande i Västerås. En man ska enligt polisen ha skjutit en raket på sig själv.

– Det ser ut som att han sprängt bort sitt ansikte, säger SOS i Västerås.

Mycket kritiskt

Kort därefter kom larmet från Långö i Karlskrona. En 10 centimeter tjock raket med en stighöjd på hundra meter hade exploderat i ansiktet på en 16-årig pojke.

Han vårdas nu med mycket svåra skador på sjukhus och tillståndet betecknades vid 16-tiden på nyårsdagen som mycket kritiskt.

– Han hade gått fram för att titta på en stor bomb som låg på marken när den briserade rakt i ansiktet på honom. Han stod väldigt nära raketen när det hände, säger Mattias Lundgren vid Karlskronapolisen.

Enligt polisen var det inte pojkens raket. Några andra skulle smälla av den tidigare utan att lyckas, förmodligen på grund av ett tekniskt fel, och gav sig sedan av därifrån. När 16-åringen gick fram smällde bomben.

En man som säger sig ha lämnat raketen gav sig under tisdagen tillkänna och polisen har inlett en förundersökning för att se om han gjort sig skyldig till brott.

– Det kan bli en anmälan om allmänfarlig vårdslöshet, säger Mattias Lundgren.

Fördes till sjukhus

Pojken fördes med ambulans till Blekingesjukhuset. Där bedömdes hans skador som så svåra att han transporterades vidare till Universitetssjukhuset i Lund.

Vid samma tid fördes en person till samma akutmottagning efter en raketolycka vid Folkets hus i Hasslö i Blekinge.

20 evakuerades

Efter midnatt tvingades man evakuera 20 personer från ett bostadshus i Spånga efter att en raket tänt eld på en balkong och branden spridits.

Strax före klockan 21 satte en raket eld på en fabrik i Brandstorp vid Vättern. En timme senare stod Kristinedalskolan i Stenungsund i brand.

– Jag har aldrig varit med om så många bränder. Det är sanslöst, säger Lars Rosberg vid polisen i Skåne och Blekinge.

Tipsa |
Aftonbladet