Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Högskolan som kräver mer talang än Idol

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-04

På Sveriges minsta högskola får eleverna sjunga ut.

Paulina Pfeiffer i Södertäljeoperans uppsättning av "Mefistofeles".

Antagningen liknar en Idol-audition och pågår en hel vecka. När Paulina Pfeiffer fick juryns besked fick hon nypa sig i armen – nu går hon på Operahögskolan, Sveriges minsta högskola.

I Paulina Pfeiffers klass är de sex personer. På hela skolan går det trettio studenter. Det är lätt att konstatera att stämningen blir familjär.

– Det är en otroligt liten skola, alla känner alla. Det känns väldigt tryggt och ombonat och vi har en nära dialog med lärarna och rektorn, säger hon.

Tuff utgallring

Gehörsprov, sångprov, rörelseprov och dramatiska prov – att bli antagen till Operahögskolan är inte gjort i en handvändning. Tre provomgångar, med utgallring efter varje, under fem dagar är vad som krävs av de sökande.

– När jag kom in var jag tvungen att nypa mig i armen, berättar Paulina.

Det var ingen självklarhet att det var operasångerska hon skulle bli. Från början hade hon tänkt bli försvarsadvokat och visste inte ens att opera vad något man kunde studera på akademisk nivå.

– Jag har alltid lyssnat mycket på musik och sjungit i kör, men inte tänkt på det som ett yrke. Jag tänkte sjunga något år innan jag sökte till juristutbildningen och gick på Operastudio 67 på Kulturama, en stor skola i Stockholm, säger hon.

Mer än bara sång

Där upptäckte hon hur otroligt kul hon tyckte det var att sjunga opera och bestämde sig för att söka till Operahögskolan. På andra försöket kom hon in.

– Vi gör allt möjligt som ska förbereda oss inför yrkeslivet: dans, balett, scenisk rörelse, musikteori, språk…berättar Paulina.

Hon är sopran och säger att sången handlar mycket om teknik, om att ha koll på andning och magstöd. Att sjunga opera är svettigt. En gång har hon stått på Operans stora scen, under en elevuppsättning.

– Det var jättehäftigt, otroligt, en riktig kick, säger hon.

Operahögskolan

Operahögskolan utbildar operasångare, repetitörer och regissörer. Operasångare finns som både kandidat-och masternivå. Undervisningen sker både individuellt, i grupp och i projektform.

Operahögskolans rötter går tillbaka till Gustav den tredjes tid och har funnits i över 200 år. Skolan tillhörde tidigare Kungliga Operan, men blev självständig 1968. Skolan och hette tidigare Statens Musikdramatiska skola.