Myrinvasionen

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-12-07

Insektsarmeérna störtar snart in på svensk mark

Snart är det dags för myrornas krig.

Supermyran drar sig allt närmare Sverige.

– Deras stora samhällen är överlägsna, säger experten Per Douwes.

Den svarta supermyran, Lasius neglectus, slår snabbt ut andra myrarter med sina stora härar. Nu sprids den norrut i Europa. Snart når den Sverige.

– Det är vanligt att myror slåss med varandra. Och de här är nästan odödliga. De har så många drottningar i sina kolonier att om en dör finns det hundratals kvar, berättar entomologen Per Douwes.

Hundratusentals

I en koloni kan det finnas hundratusentals myror. Det kan jämföras med den svarta trädgårdsmyran som är vanlig i Sverige. Dess kolonier har maximalt 50 000 individer.

Hemligheten bakom superkolonierna presenterades i en internationell studie nyligen. Forskarna förklarade att drottningarna hellre parar sig inom stacken än att lämna den och skapa ett nytt hem. På så sätt kan kolonin växa sig så stor.

Stora problem

För trädgårdsägare med myrproblem kan det här betyda allt fler oönskade besökare i gräsmattan. Men störst problem av de stridlysta inkräktarna får andra myror. Även om supermyran inte kommer att ta över helt,

säger Per Douwes.

– Lokalt kan de ställa till det. Andra myror kan få stryka på foten. Men de bor helst i närheten av människor så de kommer inte att få så stor effekt i de svenska skogarna.