Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tore, Tor

Krokodiler klättrar i träd

Publicerad 2014-02-15

ORLANDO. Inte nog med att krokodiler lurar strax under vattenytan i jakten på nästa munsbit. En ny studie från USA slår fast att de bitska djuren även kan klättra i träd.

Krokodilrädda bör ta sig en extra titt uppåt när de rör sig i områden som bebos av de livsfarliga reptilerna. En ny studie från University of Tennessee i USA, som undersökt krokodiler i Australien, Afrika och Nordamerika, har dokumenterat det som lokalbor skvallrat om i årtionden - att djuren kan ta sig 1,8 meter över marknivån genom att klättra upp i träd. En av forskarna i studien, Vladimir Dinets, säger att han till och med hört människor i krokodiltäta områden berätta om hur de skymtat krokodiler nästan nio meter upp i trädtopparna.

Reptilerna har visserligen inte tår och fötter som man förväntar sig av djur som klättrar, men forskarna har ändå sett hur mindre krokodiler tagit sig lodrätt uppför träden, medan större exemplar klättrat uppför sluttande grenar och stammar.

– De tar det långsamt. Till slut når de fram, säger Dinets.

Forskarna tror att krokodilerna dels är ute efter att få en överblick, dels att de vill komma åt solens värmande strålar.

De nya rönen ska läggas till fjolårets upptäckt att krokodiler medvetet placerar kvistar och grenar på nosen för att locka till sig fåglar som bygger bon.

TT-Reuters