Sverige planerade rymdspionage med Frankrike

Publicerad 2013-11-05

Sverige hade långtgående planer på att utveckla spionsatelliter tillsammans med Frankrike fram till 2011.

Planen var att från rymden lägesbestämma militära installationer hos utländsk makt, avslöjar Svenska Dagbladet.

Det rymdbaserade signalspaningssystemet skulle placeras på satelliter som kretsar på cirka 60 till 110 mils höjd över jorden.

Enligt Svenska Dagbladet kom en förfrågan om uppbyggnaden av avlyssningssystemet från den franska underrättelsetjänsten i slutet av 2009.

– Det var rymdteknik för spaning efter andra vapensystem. Vi fick den här förfrågan från Frankrike och berättade för Försvarsmakten och fick då ett uppdrag att göra en förstudie, säger Louise Bjarke, presschef för Försvarets materielverk, FMV, till SvD.

Skulle spionera på luftvärn

Enligt tidningen räknas det planerade systemet som ett av de absoluta prestigesystemen inom global militär spaning. Franska källor uppger för SvD att det i dag bara är USA och i viss mån Kina och Ryssland som förfogar över liknande resurser.

Målet för spaningen uppges huvudsakligen vara att lägesbestämma militära anläggningar, som luftvärnssystem och radaranläggningar. Enligt SvD hade försvarsmakten kunnat använda systemet då Natoledda styrkor är aktiva vid operationer i länder som Libyen och Syrien.

Klart om några år

Trots det valde Sverige att dra sig ur projektet - av kostnadsskäl.

– Det är ett jätteintressant system ur militärstrategisk synpunkt. Men kostnaderna skulle dra i väg alltför mycket så i början på maj 2011 så avbröts det från Sveriges sida, säger Louise Bjarke.

Hur stor kostnaden hade blivit om Sverige fullföljt medverkan i projektet är oklart.

Frankrike har dock fortsatt projektet också utan Sveriges medverkan. Enligt uppgifter till SvD är landets förhoppning att spionsystemet ska vara operativt någon gång runt år 2020.

ANNONS