Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Brynolf

Försvunnen: Reinfeldts bok

Uppdaterad 2013-09-12 | Publicerad 2013-09-10

Mysteriet: Boken är ständigt utlånad eller på drift

Statsministerns bok "Det sovande folket" har blivit hårdvaluta.

Men boken är försvunnen.

Borttagen, ständigt utlånad eller "förkommen" på biblioteken.

Statsministerns debutbok "Det sovande folket" gavs ut 1993. Fredrik Reinfeldt var då en 28-årig, moderat före detta ungdomspolitiker som suttit två år i riksdagen.

Det 124 sidor tjocka bokhäftet behandlade bland annat välfärden. I det första kapitlet, kallat "Sovhjärnor", lät  författaren en 28-årig man dö "välfärdsdöden" i ett framtidsland förslavat av socialdemokrater och folkpartister.

Omdebatterat innehåll

Innehållet i boken, som gavs ut av Moderata ungdomsförbundet, har genom åren debatterats livligt. Nyligen kallades boken av Svenska Dagbladets nya politiska chefredaktör Tove Lifvendahl för "bättre än sitt rykte" medan Aftonbladets politiska chefredaktör Karin Pettersson ansåg att den visar på "nyliberal narcissism av svåraste art".

”Svenskarna mentalt handikappade”

En mening som citerats är "Svenskarna är mentalt handikappade och indoktrinerade att tro att politiker kan skapa och garantera välfärd.".

Gemene man som vill ta del av innehållet får antingen googla den på nätet - eller gå på teater. Pjäsen sätts i höst upp på teater Alma i Stockholm av en teatergrupp med samma namn som boken.

Boken är försvunnen

Verket i bokform är däremot mystiskt försvunnet.

En förfrågan via bibliotekens söktjänst visar att den ska finnas på åtta bibliotek i Sverige, men i praktiken är boken omöjlig att få tag på. Orsaken är att den är ständigt utlånad, borttagen eller, som Uppsala universitetsbibliotek uppger, "förkommen".

Stort intresse

Stockholms stadsbibliotek hänvisar låntagarna till en piratkopia som getts ut av tankesmedjan Alliansfritt Sverige. Samtidigt medger man att intresset för boken är så stort att bibliotekets inköpsgrupp har kontaktat Reinfeldts pressekreterare för att efterlysa fler exemplar. Förgäves.

Vet inte var den finns

Roberta Alenius, Reinfeldts presschef, säger till Aftonbladet att hon inte vet var boken finns.

– Ingen aning.

Inte heller MUF:s nuvarande pressekreterare Joakim Liljeberg - som säger sig ha läst bara delar av boken - vet var den går att få tag på.

– Ingen aning, den försvann innan jag blev aktiv i MUF, säger han.