Nasa: Voyager har lämnat solsystemet

Publicerad 2013-09-13

Nu fortsätter färden mot outforskade områden

I 36 års tid har Voyager 1 färdats genom universum.

Nu har rymdsonden lämnat vårt solsystem - som den första mänskligt tillverkade föremålet någonsin.

”Den färdas just nu i den stora, kalla tomheten”, uppger Nasa.

För första gången någonsin har ett mänskligt tillverkat föremål lämnat vårt solsystem.

– Vetenskapligt är det en stor milstolpe, men också historiskt. Det här kan liknas vid att sätta fötterna på månen för första gången. Det här är första gången vi kan utforska rymden mellan stjärnorna, säger Ed Stone, Voyager-chef vid Nasa.

Skulle studera planeter

För att lyckas med bedriften krävdes en 36 år lång resa genom rymden.

Voyager 1 skickades upp i rymden den 5 september 1977, samma år som rymden fick sitt slutgiltiga genombrott i och med den första Star Wars-filmen.

Målet med Voyager-projektet var att studera planeterna Jupiter, Saturnus, Uranus och Neptunus - vilket man lyckades med redan 1989. Därefter satte Voyager 1 kurs mot yttre rymden.

Nu har farkosten tagit sig utanför den så kallade heliosfären och är på väg ut i den interstellära rymden i Vintergatan, rapporterade Nasa i går.

”En milstolpe”

Redan för ett år sedan fick forskarna indikationer på att Voyager 1 var på väg att lämna solsystemet. Då minskade plötsligt de partiklar som sonden tar emot från solen. Samtidigt uppmättes en ökad mängd kosmisk strålning som slog emot farkosten.

Men först nu ansåg sig Nasa ha tillräckligt med bevis för att slå fast att rymdsonden lämnat solsystemet.

– Det här är verkligen en milstolpe som har hoppats på att nå sedan vi startade det här projektet för över 40 år sedan, säger Ed Stone.

Nu ska rymdsonden fortsätta sitt arbete med att studera partiklar och andra fenomen i de outforskade delarna av universum.

Utrustad med musik

Ombord finns inte bara 70-talsteknologi. Enligt AP är farkosten också utrustad med en skiva som innehåller hälsningar på olika språk, musik och fotografier - utifall Voyager 1 skulle träffa på intelligent liv under sin resa ut i det okända.

Frågan är dock hur långt sonden kommer att hinna ta sig. Enligt BBC skulle det ta 40 000 år innan Voyager når en annan stjärna. Rymdsonden drivs av plutonium som väntas sluta generera elektricitet om cirka tio år.

Efter det väntas Voyager sväva fritt i universum.

– Voyager 1 kommer att cirkulera runt centrum av vår galax med alla sina stjärnor i miljarder år framöver, säger Ed Stone.

Följ ämnen i artikeln