Kollegan vädjar till Lambertz: Var tyst

Publicerad 2013-11-30

”Debatten skadar förtroendet”

Hovrättspresidenten Fredrik Wersäll vill sätta munkavle på Göran Lambertz.

Det avslöjas i en hemlig mejlkonversation som Aftonbladet tagit del av.

”Jag skulle, i all välmening, vilja vädja till dig att tills vidare hålla dina tankar i ärendet för dig själv”, skriver Wersäll.

Det är inte många som står bakom justitierådet Göran Lambertz sedan han tidigare i veckan deltog i SVT-debatten om Quickskandalen.

Trots att Sture Bergwall, tidigare Thomas Quick, har friats från samtliga åtta morddomar, står Lambertz fast vid att det inte rör sig om en rättsskandal.

"Påverkar förtroendet"

I stället hävdar han envist att såväl de åklagare som granskat fallen som media har gått på en blåsning.

När de första frågetecknen kring Quickdomarna väcktes var Lambertz justitiekansler. Han ansåg inte att det fanns anledning att granska mordutredningarna och har sedan dess vägrat att släppa frågan.

Den senaste veckan har han kritiserats hårt av en rad jurister, journalister och politiker.

Aftonbladet kan nu avslöja att han även fått mejl från hovrättspresidenten Fredrik Wersäll, som vädjar till honom att hålla tyst.

”Vi är nog många som finner den debatt som förevarit de senaste dagarna som oerhört plågsam. Den påverkar tyvärr förtroendet för alla oss domare”, skriver Fredrik Wersäll i ett mejl till Lambertz.

Rädd att förtroendet skadas

Wersäll var själv med och beviljade resning i en av morddomarna mot Sture Bergwall.

I mejlet betonar hovrättspresidenten att han inte har något behov att vädra sina synpunkter i fallet offentligt och ber Lambertz att följa hans exempel.

”Jag skulle, i all välmening, vilja vädja till dig att tills vidare hålla dina tankar i ärendet för dig själv. Det ska ju tillsättas en kommission som ska titta på frågan, så det går ju utmärkt att hänvisa till den”.

Wersäll är rädd att debatten skadar förtroendet för rättsväsendet.

”Jag gör det också mot bakgrund av hovrättens kommande jubileum. Vår ambition är ta det tillfället att lyfta domstolsfrågorna till ett något högre plan än den senaste debatten ger uttryck för”.

Vägrar vara tyst

Lambertz är inte beredd att tillmötesgå sin kollega utan svarar:

”Jag har dock funnit att jag inte kan tiga när medierna samlat behandlar detta som en fastslagen rättsskandal. Och jag skulle förstås önska att fler jurister sa att det inte finns stöd för en sådan slutsats.

En annan sak är frågan om det verkligen var en rättsskandal eller inte. Även den fortsätter jag att debattera, men inte i onödan – så mycket kan jag lova dig!”

Fredrik Wersäll vill ogärna kommentera sin mejlkonversation med Lambertz, men säger att de två är gamla bekanta och därför valde han att ta upp sina tankar i just ett mejl.

– Det jag kan säga är att jag tycker att det är mycket trist att debatten om rättssäkerhet förs på den nivå som just nu sker. I samband med att hovrätten fyller 400 år vill vi försöka lyfta frågan om domstolarnas roll i samhället till en mer principiell nivå.

Angriper journalist

I en mejlkonversation med psykologen Cajsa Lindholm, går Lambertz till angrepp mot journalisten Dan Josefsson som har skrivit boken ”Mannen som slutade ljuga” om Quick-skandalen.

Cajsa Lindholm skriver:

”Dan Josefsson har i "Mannen som slutade ljuga" och i dokumentären på ett skamlöst sätt använt sig av historien kring TQ för att skapa ett scoop.”

På det svarar Göran Lambertz:

”Tack ska du ha! Ja, det var verkligen fult det han gjorde.”

Lambertz avslöjar även att han står i tät kontakt med den hårt kritiserade professorn Sven Åke Christiansson som anlitades som expert i samband med Quickutredningen.

”Jag har rätt mycket kontakt med Sven Å Christianson och även han blev ju oerhört fult behandlad” , skriver Lambertz.

Alla turer kring Göran Lambertz

Fredrik Wersäll utsågs 2007 av regeringen till hovrättspresident i Svea Hovrätt. Han är den högsta chefen för en av landets sex hovrätter. Svea Hovrätt är också överinstans för specialdomstolarna, bland andra ­Arbetsdomstolen och Marknadsdomstolen ­ingår.

Wersäll har tidigare varit justitieråd och riksåklagare.

Göran Lambertz är justitieråd, det vill säga en av 16 ledamöterna i Högsta domstolen, den högsta rättsliga instansen i Sverige.

Dessförinnan var han justitiekansler, vars uppgift är att kontrollera att andra myndigheter följer Sveriges lagar och förordningar.

ANNONS