Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Propagandakriget alltid närvarande

I Bosnienkriget hade alla sidor krypskyttar

Varje gång påståenden kommer om hemska övergrepp i krigets Syrien finns det anledning att vara på sin vakt. Propagandakriget är hela tiden närvarande.

Tyvärr visar det sig i efterhand att vidrigheterna ofta stämmer.

Men inte alltid vem som pekas ut som den skyldige.

Uppgifterna om att krypskyttar roar sig med att skjuta gravida kvinnor ena dagen och träffa folk i vänster lunga nästa dag är de senaste exemplet på avskyvärda historier.

I det blodiga inbördeskriget som hittills krävt 115 000 människoliv har alla sidor intresse av att smutskasta varandra. Att få motståndarna att framstå som de mest inhumana, grymma och obarmhärtiga.

Jag skriver alla sidor eftersom det inte bara rör sig om två. Regimen är en men på andra sidan finns en rad olika oppositionsrörelser med helt olika mål för kriget och som numera delvis slåss mot varandra.

Viktigt vapen

Precis som i andra krig är propagandan ett väldigt viktig vapen för att påverka både lokalbefolkningen och den internationella opinionen. Bilder, videofilmer och människors historier förfalskas eller förvrängs för att gynna den egna saken. Även om Assad-regimen generellt har större resurser och är mer professionella i denna konst är oppositionen långtifrån oskyldig.

Propagandakriget förs inte bara med skräckhistorier. Senaste exemplet på en lyckad pr-offensiv är när diktatorn Bashar al-Assad lyckades få USA att ändra sig om genomförandet av en militär attack i syfte att straffa regimen för användandet av kemiska vapen vid en attack i augusti.

Assad började ge intervjuer till amerikanska, franska och brittiska tv-bolag där han bedyrade att regimen inte låg bakom attacken samtidigt som han pekade på hur al-Qaida inspirerade grupper dominerar allt mer inom oppositionen.

Svalde betet

Många svalde al-Qaida betet. Plötsligt tyckte omvärlden att det kanske inte var så bråttom med att störta Assad om alternativet var att landets skulle tas över av terroristgäng och förvandla Syrien till ett nytt Afghanistan eller Somalia.

I kombination med att gå med på att ge upp sina kemiska vapen så funkade taktiken. USA la attacken på is.

Detta trots att det redan då framstod som tämligen klart att det verkligen var regimen som genomfört kemvapen-attacken som man ursprungligen skyllde på oppositionen.

Fallet med krypskyttarna som dödar gravida kvinnor får mig att tänka på kriget i Bosnien på 90-talet och belägringen av Sarajevo. Krypskyttar sköt ihjäl människor som hämtade vatten eller stod i brödköer.

Sanningen

Militärt gav det ingenting.

Men krypskyttarna användes väldigt medvetet som en metod att sätta skräck i befolkningen. De omgavs av många rykten och myter. De ansågs särskilt hänsynslösa eftersom deras måltavlor var civila. Även där hävdades det att krypskyttarna dödade för skojs skull.

De blev ett bevis för krigets totala hänsynslöshet.

De serbiska krypskyttarna fick mest publicitet och fördömanden. Men sanningen var att alla sidor höll sig med krypskyttar.