Läs mer – Quickfallet på 30 sekunder

Uppdaterad 2013-12-16 | Publicerad 2013-10-21

Sveriges värsta seriemördare – eller största rättsskandal?
Historien om Thomas Quick, eller Sture Bergwall som han heter i dag, är både lång och snårig.
Här är alla turer – år för år.

1950 - Sture Ragnar Bergwall, senare Thomas Quick, föds i Falun.
1969 – Som 19-åring jobbar Bergwall på Falu lasarett. Då antastade han fyra pojkar sexuellt. Sture Bergwall tar också strypgrepp på en av pojkarna.
1970 – Bergwall döms för första gången till sluten psykiatrisk vård på Säters sjukhus. Den här gången för dråpförsöket mot pojken på Falu lasarett.
1974 – Under en permission från Säter knivhugger Sture Bergwall en man i Uppsala. Då han fortfarande står under vård blir han inte åtalad.
1977 – Bergwalls tvångsvård på Säter upphör.
1990 – Sture Bergwall genomför ett grovt rån tillsammans med en kumpan. Bergwall håller en familj gisslan medan kumpanen tvingar pappan i familjen att ta ut 245 000 kronor. Quick grips dock av polis.
1991 – Sture Bergwall döms än en gång till sluten psykiatrisk vård på Säter för rånet föregående år. Han diagnosticeras med dissociativ identitetsstörning – alltså personlighetsklyvning.
1993 – Bergwall erkänner det första av många mord som ska ha skett under tiden i frihet. I det här fallet gäller det den 11-årige pojken Johan Asplund. Bergwall byter också namn till Thomas Quick.
1993-2001 – Kraftigt påverkad av psykofarmaka och i terapisamtal med psykologer erkänner Thomas Quick ett 30-tal mord. Han fälls för åtta av dem. Under de här åren blir Thomas Quick rikskänd som Sveriges värsta seriemördare.
2002 – Thomas Quick byter namn till Sture Bergwall igen.
2008 – I en dokumentär av Hannes Råstam tar Sture Bergwall tillbaka alla sina tidigare erkännanden. I dokumentären visas också hur polis och psykologer på Säters sjukhus nästan lägger orden i munnen på Sture Bergwall under vallningar på misstänkta brottsplatser. Bergwalls advokat Thomas Olsson meddelar att man tänker begära resning i samtliga fall där Bergwall dömts för mord.
2010 – Bergwall frikänns från mordet på Yenon Levi, det första av de åtta mord han är dömd för.
2010-2013 – Övriga sju fall prövas i Hovrätten för övre Norrland. Sture Bergwall frikänns för alla mord.
Hösten 2013 – Den rättpsykiatriska vården av Sture Bergwall prövas i Förvaltningsrätten i Falun – precis som den har gjorts var sjätte månad sedan han dömdes. Bergwall och hans advokat yrkar i första hand på att han ska släppas på fri fot. Om inte rätten går med på det vill de åtminstone se att Sture Bergwall får genomgå en ny utredning om sitt psykiska tillstånd. Chefsläkaren på Säter, Vladislav Rushkin, tycker dock inte att Sture Bergwall är frisk nog att släppas fri.

I dag - Rättsmedicinalverket, RMV föreslår i sin utredning att tvångsvården av Sture Bergwall fortsätter, men att han genom en utslussningsfas får öppen psykiatrisk vård.

Aftonbladet