Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Obama vann alla strider - utom den viktigaste

Skadeglada republikaner ser haveri av Obamacare

I månader och år har republikanerna försökt sätta krokben för president Obamas sjukvårdsförsäkring.

Obama vann alla strider.

Bara för att tvingas se på när hans egen administration klantar till genomförandet.

Obamas pinsamma misslyckande hamnade till stor del i skuggan av budgetbråket. Men nu går det inte att dölja längre.

Presidenten gick själv ut i går och bad om ursäkt för att den internetsida där man ska ansöka om sjukförsäkringen fungerar så dåligt.

– Ingen är argare än jag, hävdade han.

Ingen är mer skadeglad än republikanerna kan man tillägga. Alla deras försök att stoppa eller bromsa sjukvårdsreformen har misslyckats. Nu kan de ändå kamma hem poäng tack vare de tekniska problemen med hemsidan healthcare.gov.

Från 1 oktober kan de amerikaner som inte har någon sjukförsäkring ansöka på nätet. Inte många har lyckats ladda ner sin ansökan. Första veckorna drunknade problemen i rapporteringen om budgetstupet, skuldtaket och stängningen av den amerikanska staten.

Tappar unga

Obama hävdade först att problemen berodde på att hemsidan blev överbelastad av alla som ville söka sjukförsäkring. Men nu står det klart att tekniken helt enkelt inte fungerar. De som byggt sidan har klantat sig.

Grundtanken med upplägget var att de unga och friska skulle ansöka via internet. Därmed skulle man snabbt få in en stor kader av försäkringstagare med låg risk. Det skulle betala för alla de äldre och sjuka som mestadels antogs ansöka per telefon.

Nu riskerar man istället att tappa många av de unga som försökt några gånger via hemsidan men misslyckats och istället struntar i försäkringen. Vilket i så fall skulle öka kostnaderna för staten och öppna Obama för nya påhopp från alla de kritiker som hävdat att Obamacare är feltänkt från början till slut.

Graden av desperation hos presidenten blev tydlig i går när han sammankallade till ett pressmöte i Vita husets rosenträdgård.

Telefonförsäljare

Obama uppträdde som rena försäljaren. Han rabblade upprepade gånger telefonnumret som man kan ringa för att teckna försäkringen och uppmanade folk att inte ge upp.

– Vi erbjuder en fantastisk produkt som kommer att spara pengar åt er, sa Obama och lät som vilken telefonförsäljare som helst.

För Obama är det både pinsamt och frustrerande att ha lyckats avvärja alla de republikanska attackerna mot sin främsta reform bara för att sedan tvingas åse hur hans egna misslyckanden är på väg att skjuta den i sank.

Extra pinsamt är att hälsovårdsreformen är tvingande för de som inte har en sjukförsäkring. De som inte ansöker straffas med en extra skatt. Men hur ska Obama kunna straffa folk om det inte går att teckna försäkringen?

Nu ska den bästa tekniska expertisen kallas in för att fixa hemsidan och rädda Obamacare.

Barnsjukdomar

Republikanerna har inte varit sena att utnyttja situationen. Deras ledare i senaten, Mitch McConnell uppmanar Obama att skjuta på införandet.

– Obamacare kostar för mycket och fungerar inte som utlovat, säger han enligt BBC. Det är dags för presidenten att överge det här snabba genomförandet.

I bästa fall är problemen barnsjukdomar som snart går över. I sämsta fall förebådar de nya bekymmer med reformen som ska få Obama att gå till historien.