Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Obama öppnar famnen för blodsbesudlad ex-diktator

Totalt omsvängning i väst om forna pariastaten Burma

För ett år sedan var Burmas president Thein Sein svartlistad i USA och många demokratiska länder.

I dag tar Barack Obama emot honom med pompa och ståt i Vita huset.

En extremt snabb scenförändring. Kanske för snabb?

Det är första gången på nästan 50 år som en burmesisk president tas emot i USA. Redan där slår historiens vingslag.

Men det är också anmärkningsvärt eftersom Thein Sein för fram till för två år sedan var del av en militärjunta som fängslade, torterade och dödade politiska motståndare. En av de värsta förtryckarregimerna i världen.

Burmas militär tog makten 1962 och har sedan dess med några få kortvariga undantag varit en av världens mest isolerade och brutala länder. Utsatt för kraftiga sanktioner från såväl USA som EU.

I slutet av 2010 släppte regimen plötsligt frihetshjälten och fredspristagare Aung San Suu Kyi. En stor del av de övriga politiska fångarna släpptes också. Sedan hölls ett halvdemokratiskt val. Grundlagen försäkrar militären om 25 procent av platserna i parlamentet och man kan därmed blockera alla reformer som det civila samhället vill få igenom. I praktiken styrs Burma med andra ord fortfarande av militären.

Tvätta bort pariastämpel

Ändå har omvärlden visat en osedvanlig brådska i sin iver att legitimera den nya regimen och tvätta bort pariastämpeln. Allt dödande, all tortyr och allt förtryck som pågick fram till för två år sedan verkar vara totalt bortglömt och förpassat till historiens sophög.

De ekonomiska sanktionerna har tagits bort och ledare för väst tävlar om att besöka Burma. Fredrik Reinfeldt var där i november förra året. President Obama strax efter.

Den radikala omsvängningen sker trots att flera väpnade konflikter pågår i Burma mellan centralregeringen och olika delstater som kräver självstyre eller självständighet.

Senaste tiden politiska töväder har fått en etnisk konflikt att explodera. Hundratusentals muslimska invånare, många invandrare från Bangladesh har samlats i läger efter rasistiska bråk med den buddistiska majoritetsbefolkningen.

Kärnvapen

Inte ens det har fått omvärlden att tveka om upptiningen av förbindelserna.

Varför denna enorma brådska?

Är omvärlden rädd att militären ska fängsla Aung San Suu Kyi igen om de inte får omedelbar belöning?

Tänkbart. Men det finns också andra möjliga förklaringar.

* Misstankar finns att Burma försökte skaffa sig kärnvapen. Vad världen absolut inte vill ha är ännu en skurkstat som hotar sina grannar med massförstörelsevapen.

* Kina var tidigare Burmas enda vän. Genom att öppna stora famnen för de forna förtryckarnas hoppas västvärlden få in Burma i sin intressesfär och därmed försvaga Kina, ett land som redan i vissa avseenden gått om USA som världens viktigaste land.

* Burma har stora tillgångar av olja, naturgas och viktiga mineraler. Tillgångar som omvärlden vill lägga vantarna på så fort som möjligt. När västregeringar anländer till Rangoon har de alltid sina stora företag med sig i släptåg.

Inte nog med att Obama tar emot Burmas president. Han gör även eftergiften att kalla landet "Myanmar", det namn militärjuntan valde 1989. Trots att alla officiella amerikanska dokument refererar till Burma.

När det gäller Burma kan det inte gå fort nog.