Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Superduva flög 700 mil

Publicerad 2013-06-25

Från Japan hela vägen till Kanada. En japansk duva har slagit rekord i långdistansflygning och fågelentusiaster hoppas nu på att kunna föda upp fler superduvor.

Rekordduvan upptäcktes på en flygbas på Vancouver Island, medtagen och smittad av parasiter efter den långa resan. Den togs om hand av djurvänner och har nu tillfrisknat.

Blivit förvirrad

– Vi tror att den har flugit från Japan och har blivit förvirrad eller hamnat mitt i en storm och kommit vilse och till slut tagit sig till Kanada med många stopp på vägen, säger Reg Westcott från Mountainaire Avian Rescue Society till AFP på måndagen.

En duva kan i vanliga fall flyga runt 650 kilometer som längst, den här unika duvan flög runt 7 000 kilometer.

Att duvan kommer från Japan upptäcktes genom att ägarens telefonnummer stod skrivet på en lapp som var fäst kring fågelns ena ben.

"Helt otroligt"

Ägaren, Hiroyasu Takasu, 73, kontaktades och han berättade att duvan hade släppts ut den 9 maj för att delta i ett 1000-kilometer långt lopp tillsammans med 8 000 andra fåglar. Att denna pippi vann loppet kan lugnt konstateras.

– Jag har aldrig hört talats om duvor som flyger till Kanada, det är helt otroligt, säger Hiroyasu Takasu.

Den japanske ägaren var rädd att duvan inte skulle klara av resan tillbaka till Japan så fågeln får nu ett nytt hem i Kanada hos en lokal duvförening för tävlingsduvor.

Saknade resehandlingar

Att duvan skulle få stanna var först inte helt problemfritt då duvan saknar resehandlingar, men det löstes genom att han kategoriserades som en invandrad fågel.

Duvan ska snart få damsällskap i hopp om att fler superduvor ska födas.

– Jag är säker på att hans avkommor kommer bli duktiga långdistansflygare, säger Reg Westcott.