Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Mellin reder ut vad debatten handlade om

Vänsterpartiet

Publicerad 2013-01-17

Jonas Sjöstedt

Vänsterledaren fick i går uppleva att han och Moderatledaren Reinfeldt var överens. Sjöstedt pratade jämställdhet och kritiserade deltidsjobben i den ­offentliga sektorn. Reinfeldt höll med, de deltidsarbetande kvinnorna är landets största arbetskrafts­reserv.

En chock? Nej, Sjöstedt tog beskedet med fattning och meddelade att han i alla fall vill byta statsminister och ­ingå i en rödgrön regering.

V-ledaren är väldigt seriös, det ­behöver ingen betvivla. Men kanske saknar man ett stänk av humor?

Socialdemokraterna

Mikael Damberg

Säga vad man vill om Damberg, men han ger sitt yttersta under partiledardebatterna. Eftersom S-ledaren Stefan Löfven ­inte sitter i riksdagen för gruppledaren hans talan under riksdagsdebatterna.

Dambergs budskap var, i kondenserad form, att regeringen har misslyckats med allt medan Social­demokraternas idéer är ­jättebra. Lite förutsägbart kanske.

Men Socialdemokraterna har bestämt sig för att bygga förtroende hellre än att bara attackera ­regeringen.

Miljöpartiet

Gustav Fridolin

Fridolin har varit ­föräldraledig i ett halvår och tog varenda möjlighet att ­visa upp sig i talarstolen. Han tog ­replik på alla andras anföranden och lyckades klämma in så vitt skilda ­frågeställningar som situationen i Syrien och behovet av rot-avdrag i miljonprogrammet.

Hade debattens enda gimmick, vid sidan av en tabell som ­Reinfeldt tyckte att de rödgröna skulle fylla i. Det var en griffeltavla som Björklund fick för att klara skolan bättre. Lite oldschool.

Bar debattens rutigaste skjorta och rödaste skor.

Kristdemokraterna

Göran Hägglund

Det kändes nästan som att Göran Hägglund hade gett upp från början. Men så hade han heller ingen tacksam uppgift. KD-ledaren, som leder riks­dagens minsta parti, får alltid tala sist och då, efter fyra timmar, har luften gått ur debatten.

Hägglund attackerade dem som tycker att kommunalt, privat eller landstingsägt är en viktig fråga. Det är inte problemet, enligt Hägglund, som erkände att det fortfarande finns brister i vården.

Näsduken i bröstfickan var mindre färgglad än vanligt. Symptomatiskt.

Centerpartiet

Annie Lööf

Centerledaren tog chansen att vända sig till dem, framför allt i hennes eget parti, som betvivlat att hon är en äkta ­centerpartist. Hennes anförande var ett flammande försvarstal för landsbygden och en attack på oppositionen som enligt henne vill lägga en ”våt disktrasa” över stora delar av landet.

Lööf, med delvis ny frisyr och debattens snyggaste outfit, dementerade också att Centerpartiets idéprogram ska heta ”­Bonde söker ­fruar”. Nästan ståuppklass på just det, faktiskt. Och så är hon feminist. Bra, där.

Folkpartiet

Jan Björklund

FP-ledaren är en vass debattör som inte låter sig hämmas.

Men det är lite korkat av motståndarna att försöka ge Björklund en match om skolan. Den kan han bäst.

Björklund hävdade exempelvis att regeringen satsar sex miljarder mer på skolan än 2006. Han hävdade ­också att Alliansledda Stockholm ­satsar mer på skolan än ­S-ledda Göteborg och ­Malmö. Eftersom ingen annan kollat fick påståendena stå oemotsagda.

Ett råd till den som vill täppa till truten på Björklund: Välj ett ­annat ämne än skolan.

Moderaterna

Fredrik Reinfeldt

Reinfeldt hade en bra dag i talarstolen. Inledde offensivt med att varna för att krisen kan bli värre. Ägnade en stor del av sitt tal åt att prata om brottsbekämpning, särskilt av så kallade mängdbrott som inbrott och ringa misshandel.

Tog debatt med Jimmie Åkesson, vilket han inte brukar göra, och påpekade då att M stod för lag och ordning redan då ”Sverigedemokraterna sprang omkring i kängor och järnrör”. Spetsigt.

Det var Reinfeldts 28:e partiledardebatt i riksdagen. De är ingen utmaning längre.

Sverigedemokraterna

Jimmie Åkesson

I går bytte Jimmie Åkesson spår och ­avstod från att ägna huvud­delen av sitt tal åt att än en gång påpeka att invandring är roten till allt ont. I stället trädde han fram som en varm förespråkare för ett försvar som klarar att möta Ryssland som ”rustar upp för tusentals miljarder”. Samt anklagade ­Moderaterna för att stjäla deras kriminalpolitik.

SD-ledaren är normalt en tråkig talare men en bra debattör. Men i går briljerade han inte. En dålig dag? Brist på inspiration? Oklart.