Ministern kallar till krismöte om Telia

Publicerad 2013-01-31

Telia.

Mutskandalen efter Telias affärer i Centralasien växer i omfattning.

Nu kallar ansvarig minister Peter Norman till ett krismöte med storägarna.

– Det är för att se om man ska ta några ägarinitiativ med anledning av granskningen, säger pressekreteraren Victoria Ericsson.

Finansmarknadsminister Peter Norman.

SVT och Riksenheten mot korruption riktar omfattande mutanklagelser mot Telia. Bland annat misstänks företaget ha slussat miljarder kronor i mutor via ett postboxföretag i Gibraltar till Uzbekistan - för att få en 3G-licens i landet.

Presenterar granskning

I morgon offentliggörs resultatet av den utredning som Telia Sonera beställt av advokatbyrån Mannheimer Swartling.

Samma dag kallar Peter Norman, ansvarig minister för företag med statliga ägarintressen, till ett krismöte med storägarna i Telia.

– Han kommer att träffa storägarna i Telia som han gjort tidigare för att se om man ska göra några ägarinitiativ med anledning av granskningen, säger pressekreteraren Viveca Ericsson.

Tvingas lämna rummet

Mötet äger rum på Finansdepartementet klockan 14.00 på fredagseftermiddagen. På mötet deltar ett 15-tal personer, bland annat företrädare för kyrkan, Aktiespararna och den finländska statens placeringsbolag Solidium.

Också Telias styrelseordförande Anders Narvinger och advokaten Björn Riese som lett utredningen kommer att vara med. Men bara under den första delen av mötet.

– Det är bra för ägarna att ha en egen diskussion, säger Viveca Ericsson.