Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Familjen pumpar liv i förlamade Fu

Publicerad 2013-01-31

Fattig familj har hållit liv i sonen på egen hand – i fem år

Med 18 pump i minuten håller familjen Fu Xuepeng vid liv.

Hjälteinsatsen har pågått i fem år och manövreras med en simpel andningsballong.

Slutar de pumpa dör han på tre minuter.

För fem år sedan råkade Fu Xuepeng, 30, ut för en motorcykelolycka på väg till mataffären i kinesiska Taizhou. Hans nervsystem skadades och han förlamades från nacken och nedåt.

För att andas – och överleva – krävdes en speciell andningsmaskin dygnet runt.

De första fyra månaderna vårdades han på sjukhus. Men den avancerade vården var så pass dyr att hans föräldrar inte såg någon annan utväg att flytta hem honom - utan andningsmaskinen, skriver Daily Mail.

Måste pumpa i jämna intervaller

För att kunna fortsätta ge honom det livsviktiga syret köpte de en andningsballong som måste pumpas för hand.

Under fem år har hans föräldrar, två systrar och en svåger turats om att pumpa ballongen i jämna intervaller 18 gånger i minuten.

Slutar de dör Fu på tre minuter.

Situationen förbättrades något när Fus bror lyckades tillverka en hemmagjord andningsmaskin av en elektrisk motor. Men eftersom maskinen slukar el kan de endast ha i gång den på natten.

Kan få en professionell maskin

Efter miljontals pumpningar har de tappra familjemedlemmarnas fingrar deformerats – men nu kan situationen vara på väg att förändras.

Nyligen skildrades familjens kamp i en kinesisk dokumentär. Mängder med människor engagerades i deras öde och en insamling till en andningsmaskin startades. En kinesisk tillverkare av andningsmaskiner hörde även av sig och ville hjälpa till.

Myndigheterna i staden, samt läkare från ett lokalt sjukhus ska nu besöka Fu för att försöka lösa situationen, skriver Daily Mail.