Luftballong stängde av väg i Gällivare

Publicerad 2013-02-08

LANDNINGSBANA E10 fick agera landningsbana när vinden styrde bort en av luftballongerna i Arctic Balloon Adventure i Gällivare. Foto: Läsarbild

En annorlunda syn mötte vägtrafikanterna på E10 utanför Gällivare i dag.

En varmluftsballong missade flygplatsen – och landade på vägen.

Mats Westerlund var på väg hem från jobbet när han stoppades av ballongen.

– Jag hörde på radion att det var en ballong som tvingats nödlanda och att vägen var avstängd. Jag vände och tog en annan väg hem i stället, säger han.

Ballongen medverkade i Arctic Balloon Adventure, ett evenemang som hålls i Gällivare varje år. Under en vecka flyger sju ballonger med passagarare över landskapet.

– Det är ju i februari varje år så det har hänt att någon fått nödlandat förut, säger Mats Westerlund.

Per Helmersson, som äger ballongen, försäkrar att det aldrig var någon större fara.

Mycket snö

– Vi hade ju planerat att landa på flygplatsen, men vinden vände bort därifrån så vi fick styra mot E10:an i stället. Det kallas en planerad säkerhetslandning, säger han.

Eftersom det är mycket snö i Gällivare i år är det besvärligt för ballongflygarna att landa ute i terrängen. Enligt Per Helmersson skulle det ta längre tid att bärga ballongen om de landat någon annanstans än just på vägen.

– Jag tror att vägen var avstängd i ungefär tio minuter, men det var så lite trafik så det störde inte så många. Det hade tagit längre tid om vi landat i terrängen, säger han.

Men i övrigt gick ballongfärden bra?

– Ja, då, och vi planerar att flyga i morgon igen, säger Per Helmersson.

ANNONS