Han övervakar gränsen mellan Nord- och Sydkorea

Publicerad 2013-03-16

Tonen mellan Nordkorea och omvärlden blir allt kärvare.

Samtidigt pågår just nu en stor militärövning där Sydkorea och USA deltar.

På plats finns svenske konteramiralen Anders Grenstad - som bevakat gränsen mellan Nordkorea och Sydkorea i två år.

– Läget är spänt, säger han.

Anders Grenstad är chef för den svenska delegation som sedan 1953 har bevakat det som kallas världens farligaste gräns - den mellan Nordkorea och Sydkorea.

På andra sidan den demilitariserade zonen finns minst en miljon nordkoreanska soldater.

Stor militär organisation

Just nu genomför Sydkorea en stor militärövning tillsammans med USA som går under namnet "Key Resolve and Foal Eagle".

– Syftet är att se till att man är väl inövade ifall det skulle trappas upp till en större konflikt eller en krigssituation på halvön, säger Anders Grenstad som i helgen observerar den sydkoreanska flottans övningsverksamhet tillsammans med amerikanska styrkor.

Övningen är planerad sedan lång tid tillbaka och består dels av datorövningar på ledningsnivå och dels av taktiska övningar i fält.

Varnar Nordkorea

– Sydkorea har en stor militär organisation och med den hotbilden som de hela tiden upplever är den väl inövad, samtränad och interoperabel med USA:s försvarsmakt. USA är här med strax under 30 000 man på sydkoreanska halvön. Sedan så sitter det minst lika många till i Japan, säger Anders Grenstad.

Inför varje övning hör Sydkorea av sig per telefon till Nordkorea - på den telefonlinje som Nordkorea inte längre svarar på.

– De berättar att 'vi nu genomför den här årliga övningsverksamheten' och att den inte är menad att vara hotfull på något sätt. Så får man alltid ett svar därifrån, att man kommer att 'dränka sol i eld om den genomförs', säger Anders Grenstad.

Retoriken bekymrar

I början av året genomförde Nordkorea ett tredje kärnvapentest.

Tillsammans med landets raketuppskjutningar har testerna noterats med stigande oro i Sydkorea.

Samtidigt har Nordkorea skruvat upp retoriken ordentligt sedan Kim Jong-un tog över ledarskapet i Nordkorea, säger Anders Grenstad:

– Man är bekymrad över den starka retoriken. I Sydkorea har man hört det här förut, men inte med de orden och inte lika kraftfullt och med hot om kärnvapenattacker mot både Washington och Seoul.