Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

De mörkar sanningen

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-11-20

”Turistländerna vill inte skrämma bort svenskarna”

Kubmaneterna invaderar turiststränderna.

Men myndigheter och befolkningen gör allt för att mörka faran.

– Läkaren skrev ”drunkning” i min frus obduktionsrapport, säger änklingen Ronny Löfgren.

”DE GÖR ALLT FÖR ATT SKYDDA SITT LAND” Anhöriga till två av de döda svenskorna berättar att såväl myndigheter som privatpersoner försöker tysta ner faran med dödsmaneterna.

Ronny gick bara en meter bakom sin fru Carina, 45, när dödsmaneten gick till attack.

– Plötsligt började hon skrika som en stucken gris och slita sig på benen. Jag förstod direkt att det var en brännmanet hon råkat ut för, säger han.

Några minuter senare dog Carina Löfgren i sin makes armar. Då satt kubmanetens tentakler fortfarande kvar runt benen.

Olyckan skedde i februari på ön Langkawi i Malaysia. Familjen fick sitta i flera långa förhör hos den malaysiska polisen.

– De frågade hela tiden om Carina hade slagit i huvudet innan hon gick ner i vattnet, berättar Ronny.

När han några veckor efter olyckan fick obduktionsrapporten hemskickad förstod han varför.

– Läkaren fastslog att drunkning var den enda orsaken till Carinas död. Men det är ju skitsnack. Jag såg ju maneten och vilka skador den orsakat, säger han.

Skulle betala för rätt dödsorsak

När Ronny hörde av sig till sjukhuset erbjöds han betala pengar till läkaren, som i så fall skulle lägga till kubmanet som möjlig dödsorsak i obduktionsrapporten.

– Men det gjorde jag naturligtvis inte. Den enda slutsats jag kan dra av detta är att malaysierna vill mörka utbredningen av kubmaneter. De är livrädda för att maneterna ska skrämma bort turister, säger han.

Samma slutsats drar Ronny Lundqvist, 67. Nyligen avled hans sambo Ann Nordh – med stor sannolikhet på grund av en manetattack. Han är fortfarande kvar i området kring den thailändska turistorten Hua Hin där olyckan skedde.

– Thailändarna är på mig om att jag måste sluta prata med pressen om detta. De är livrädda för att mina uppgifter ska skrämma bort svenskarna, säger han.

Kan påverka negativt

Staffan Öhrling, docent i kulturgeografi, är inte förvånad över de anhörigas vittnesmål.

– Turismen är helt avgörande för de här ländernas ekonomi. Folk är beredda att göra allt för att skydda sitt land från obekväma uppgifter som kan påverka turismen negativt, säger han.

Men flodvågskatastrofer och inbördeskrig till trots – svenskarnas intresse för Thailand är intakt.

– Katastrofer brukar inte påverka intresset för ett land särskilt mycket. Men skulle det framkomma fler dödsfall orsakade av kubmaneterna kan det såklart ha negativ inverkan på turistströmmarna, säger han.