MTR: ”Årets värsta dag i Stockholm”

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-02-19

Folk strandsatta när tunnelbanan stod still

”Kaos”. Så sammanfattar MTR dagen då gud glömde Stockholms tunnelbana.

Tusentals resenärer frös när varken tåg eller ersättningsbussar kom fram – andra slogs hejvilt.

– Årets värsta dag, suckar Charlotte Periasamy, MTR.

Mass Transit Railway (MTR) har sedan de tog över driften av SL:s tunnelbana i Stockholm dunkat sig för bröstet över punktligheten. Men under fredagen gick mycket snett. När växlarna till tunnelbanan frös till is i den tiogradiga kylan blev spåren strömlösa. Detta innebar kraftiga förseningar eller helt inställd tunnelbanetrafik. Framför allt drabbades gröna och röda linjerna hårt.

Panik ombord

Längs röda linjen, med 400 000 påstigande per dag, utbröt fullständig kaos när trafiken ställdes in på sträckan Liljeholmen-Axelsberg. När en ersättningsbuss dök upp först 40 minuter efter utsatt tid i Axelsberg försökte 200-300 stelfrusna och irriterade resenärer tränga sig ombord. Busschauffören kunde inte stänga dörrarna och en yngre kvinna svimmade i trängseln omgiven av skrikande människor. Två män som inte kom ombord började slåss och spotta på passagerarna ombord som skrek och försökte ringa efter hjälp.

– Jag kunde inte öppna dörren och få ut den avsvimmade kvinnan. Jag har fan aldrig varit med om värre. Men så här blir det när vi inte får några resurser, säger busschaufören som vill vara anonym.

”Årets värst dag”

Storstockholms lokaltrafik (SL) säger sig se allvarligt på trafikkaoset. De hänvisar till MTR, som kör tunnelbanan på entreprenad åt SL.

Detta är ju fruktansvärt. MTR har i uppdrag att skaffa fram ersättningsbussar som kommer fram i tid och att information går fram till folk, det ska de se till. Men i det långa loppet är det vårt ansvar, säger Marie Adolfsson, informatör på SL.

När Aftonbladet talar med MTR är de självkritiska.

Detta har varit årets värsta dag och allmänt kaosartad. Vi beklagar verkligen att resenärer fått frysa och vänta länge. Men ersättningsbussarna har inte kunnat komma fram. Det är en kombination av snö och kyla som ställt till det med nedisade växlar som följd, säger Charlotte Periasamy, på MTR:s pressjour.

MTR kommer nu att ”se över rutinerna”.

– Efter en sådan här extraordinär händelse måste vi titta på vad som kan göras annorlunda. Vädret har gjort det extremt svårjobbat, säger Charlotte Periasamy.

ANNONS