”Värre än någonsin”

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-08-30

Akut bostadsbrist för studenter – Ett 40-tal studenter vid Stockholms Universitet har ingenstans att ta vägen

10 000 nya utbildningsplatser och fler antagna studenter än någonsin – men nästan inga nya bostäder.

Summan av den kardemumman blir rekordmånga hemlösa.

– Bostadsbristen är värre än någonsin i hela landet, säger Beatrice Högå, ordförande i Sveriges förenade studentkårer, SFS.

Vid Stockholms universitet köade nya studenter hela natten mellan söndag och måndag för att få en bostad. För 40-tal av dem var dock ansträngningen förgäves - de får inleda läsåret som hemlösa.

– Det är frustrerande, säger Daniel Buck, 24, från Köln.

Han är här för att studera engelska och historia men var inte en av de fåtalet lyckliga som fick en bostad på måndagsmorgonen. Han har bott ett par dagar hos bekantas bekanta men vet inte hur länge han kan stanna där.

Studentcentrum på Stockholms Universitet hade bara lyckats få fram 20 rum och tvingades ge omkring 40 personer beskedet att ingen bostad finns att få.

– Jag förstår inte varför Universitetet tar emot så många utbytesstudenter om de inte finns någon chans att få en bostad, säger Matteo Biancopino, 23, från Vicenza i Italien.

Samtliga hemlösa studenter som Aftonbladet pratat med har sökt bostad på sajter som blocket och studentlya.se men utan resultat. Många har skickat mer än 50 e-mail men bara fått ett fåtal svar, alla negativa.

– Många har blivit lurade och till exempel betalat jättehöga förskottshyror så att de knappt har råd med mat nu, säger Kyle Verboomen som är studentkårens koordinator för utbytesstudenter.

Han är från Canada och har själv varit i samma situation som de studenter som nu väntar på tak över huvudet. I år har dock studentkåren sett till att organisera de bostadssökande som vänt sig till studentcentrum i ett kösystem.

Och de som var beredda att sova utomhus för att komma först i bostadskön fick istället plats på golvet inne i universitetets lokaler.

Problemet är mer eller mindre detsamma på de flesta orter med högskola eller universitet i Sverige.

– Men värst är det i Stockholm, Göteborg, Uppsala och Lund, säger Beatrice Högå.

Hög ungdomsarbetslöshet, stora ungdomskullar och den fortsatta utbyggnaden av antalet studieplatser samtidigt som nästan inga nya bostäder för studenter byggs är huvudorsakerna till problemet menar Beatrice Högå. ett faktum som hennes organisation påpekat i många år.

– Ytterst är det en politisk fråga. Från riksdagen ända ner på kommunnivå, säger Beatrice Högå och menar att lärosätena knappast kan förväntas stänga utbildningar för studenter för att det inte finns bostäder på orten.

– De som drabbas hårdast är utbytesstudenter och de som flyttar långt även inom Sverige. De har inga kontakter på orten och har man dessutom inga föräldrar eller syskon som har studerat är det många som blir överraskade av den snåriga situationen på bostadsmarknaden.

ANNONS