Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Knarkliga sprängd – "Ronaldinho" åtalad igen

Marc Skogelin/TT

Publicerad 2024-08-12

23-åringen dömdes nyligen till tio års fängelse efter ett rekordstort narkotikabeslag vid norska gränsen. Nu åtalas organisatören ”Ronaldinho” på nytt för omfattande knarkhandel.

Hos en ung småbarnsmamma hittade tullen kokain till ett gatuvärde av nära 20 miljoner kronor.

I september 2023 gör Tullverket det största narkotikabeslaget som har gjorts i Värmland. Vid en kontroll av en personbil nära norska gränsen mellan Hån och Eda hittas närmare 250 kilo cannabis.

Via bevis från en telefon som hittas slängd i en närliggande sjö nystas snart en stor narkotikahärva upp. I centrum står en 23-årig man från Södertälje.

Mannen, som i krypterade appar går under alias ”Top G” eller ”Ronaldinho”, pekas ut som uppdragsgivare och organisatör bakom en knarkhandel som omfattar elva narkotikaresor till olika delar av Sverige och Norge.

I juli döms mannen och hans tre kumpaner till tio års fängelse vardera.

Ny liga upptäckt

Men i samband med att mannen greps i januari i år kom tullen ännu en härva på spåren. I en telefon som hittas i hans bostad finns, enligt åklagaren, bevis för ytterligare en liga som tros ha styrts av 23-åringen. I veckan ställs han därför åter inför rätta för synnerligen grovt narkotikabrott.

Åtalad är även en 25-årig småbarnsmamma, som hade stämt möte med mannen samma kväll som han greps. I hennes bostad hittar tullen över 50 kilo narkotika, däribland 21 kilo kokain.

Kvinnan, som inte tidigare är dömd för grov brottslighet, är även åtalad för stämpling till synnerligen grovt narkotikabrott. Enligt åklagaren har hon åtagit sig att hantera över 100 kilo narkotika några dagar före gripandet.

Under radarn

Att kvinnor likt 25-åringen får roller som exempelvis lagerhållare av narkotika eller vapen åt kriminella gäng har blivit vanligare.

– Ja, vi ser det emellanåt att det är personer som inte tidigare är dömda för liknande brottslighet. Då kan man gå lite under radarn kanske, säger Kristian Johansson, enhetschef för Tullkriminalenheten Öst.

Två män som misstänks för inblandning i upphämtning av 30 kilo kokain från Helsingborg till Stockholm är också åtalade. Inte heller de är tidigare dömda för liknande kriminalitet.

Kristian Johansson säger att målet är ett stort ärende för tullen, men mängden narkotika som det omfattar är numera inget som sticker ut.

– De här mängderna är nästan det nya, på något sätt. Det är extremt stora ärenden som vi på tullen jobbar med, det är ofta tresiffrigt om man säger så.

Alla fyra nekar till brott.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln