Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

Ingen brittsommar i sikte

Uppdaterad 14.21 | Publicerad 10.15

Stockholmare njuter av sommarvärmen i september, här vid Munkbrohamnen vid Gamla stan.

På måndag har Birgitta namnsdag – men brittsommaren verkar utebli.

– Det ser inte ut att vara något jättevarmt och sommarlikt väder de kommande dagarna, säger Linnea Rehn Wittskog, på SMHI.

För att en brittsommar ska uppstå ska det vara en varm och solig period runt Birgittadagen och dessförinnan ska det ha varit en kyligare och mer och höstlik period, säger Linnea Rehn Wittskog, meteorolog på SMHI.

Så ser det dock inte ut att bli i år.

– Det ser inte ut att vara något jättevarmt och sommarlikt väder de kommande dagarna. Jag hade inte kallat det för någon typ av brittsommar då det går mot ostadigt väder, säger Linnea Rehn Wittskog.

Lördag och söndag kan det bli en del sol i framförallt i östra Svealand, östra Götaland och på Gotland. Men temperaturerna på 11-14 grader är ganska normala för årstiden.

Det kan bli någon grad varmare i början av nästa vecka, men samtidigt väntas regn och blåst.

– Så det kommer inte att kännas särskilt sommarlikt. I norra Sverige blir det dessutom betydligt lägre temperaturer och i natt väntas det till och med dra in en del snöfall, säger Linnea Rehn Wittskog.

Det finns ingen strikt meteorologisk definition av vad som är en brittsommar.

– Det ligger lite i betraktarens ögon, säger Linnea Rehn Wittskog.

Därför är det svårt att föra statistik. Men enligt SMHI har det förekommit några år som stuckit ut med varma oktober-månader: 2018, 2005, 1995 och 1973.

År 1999 och 2000 var det enligt SMHI ”mycket varma” höstar, men ingen brittsommar eftersom den varma perioden inte hade föregåtts av tillfälligt kyligare väder.