Stark bevisning i rättegång om trippelmord

TT

Publicerad 2024-07-02 17.16

Två kvinnor sköts till döds i villa Tullinge utanför Stockholm i oktober förra året. Arkivbild.

Rättegången mot fyra personer som står åtalade för delaktighet i tre mord i södra Stockholm i höstas tar en paus. Samtidigt menar åklagaren att bevisningsläget är starkt och de fyra ska vara kvar i häktet.

Det var den 12 oktober i fjol som en 40-årig småbarnspappa sköts ihjäl i en villa i Västberga. Kvällen därpå sköts två kvinnor, en i 20-årsåldern och en i 60-årsåldern, till döds i en villa i Tullinge.

En 17-årig pojke, 16 år vid tiden för morden, står åtalad för morden. De tre andra åtalade misstänks för anstiftan, respektive medhjälp och mordförsök.

Södertörns tingsrätt har beslutat att samtliga fyra ska vara kvar i häktet, och att två av dem ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning. Undersökningarna ska ge underlag för påföljdsbedömningen, men kan också ha betydelse för frågan om uppsåt.

Enligt åklagaren är bevisningen övertygande.

”Eftersom rätten kommit fram till att det finns övertygande bevisning gällande de åtalade gärningarna har det beslutats att det ska genomföras en rättspsykiatrisk undersökning av 17-åringen och 16-åringen”, säger chefsrådmannen Sofia Jungstedt i ett pressmeddelande.

Tidigare genomfördes så kallad paragraf 7-undersökning där bedömningen gjorts att det kan misstänkas att de lider av en allvarlig psykisk störning.

Huvudförhandlingen beräknas fortsätta i början av augusti 2024 när resultatet av undersökningarna kommit in till tingsrätten.