Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

Amerikan dömd till tolv års fängelse i Ryssland

TT

Publicerad 2024-07-04

Den amerikanske medborgaren Robert Woodland vid domstolsförhandlingarna i Moskva där han dömdes till drygt tolv års fängelse.

En amerikansk medborgare har dömts till 12,5 års fängelse i Ryssland för narkotikabrott, rapporterar BBC.

Robert Woodland, 32 år, stod åtalad för att ha försökt sälja stora mängder metadon i landet. Han uppges ha samarbetat med en kriminell liga och greps i en lägenhet i Moskva i januari. Hans advokat har uppgett för Reuters att hans klient delvis erkänt brottet.

Woodland föddes i Ryssland men adopterades som tvååring av ett amerikanskt par. Han reste till Ryssland 2020 för att försöka hitta sin biologiska mamma, något som dokumenterades av ett ryskt realityprogram.

Minst ett tiotal amerikanska medborgare sitter frihetsberövade i Ryssland, däribland Wall Street Journal-journalisten Evan Gershkovich som anklagas för spioneri.

Flera bedömare misstänker att Moskva frihetsberövar amerikanska medborgare i syfte att kunna använda dem som förhandlingsbrickor vid fångutväxlingar.

Det var vad som hände med den amerikanska basketbollspelaren Brittney Griner som släpptes i slutet av 2022 i utbyte mot den i USA fängslade vapenhandlaren Viktor But, även kallad för ”dödens köpman”.