Två seglivade lejonbröder har slagit simrekord

Roland Johansson/TT

Publicerad 2024-07-12 05.30

Lejonhannen Jacob som nyligen slog nytt simrekord. Observera att han saknar ett av sina ben sedan han fastnat i en stålfälla.

Två lejonbröder i Uganda i Östafrika har slagit ett nytt rekord för lejon. De har vid sex tillfällen, mitt i natten, gett sig ut i floden Kazinga. Där har de simmat en och en halv kilometer – vilket inte är helt ofarligt eftersom Kazinga är full med stora krokodiler och ilskna flodhästar.

Bedriften beskrivs i den vetenskapliga tidskriften Ecology and Evolution. Tidigare har man bara sett lejon simma från ett tiotal till som mest ett par hundra meter. Normalt passar sig de stora katterna för vattendrag med krokodiler och flodhästar.

Kazinga ligger i nationalparken Queen Elizabeth i västra Uganda nära gränsen till Kongo-Kinshasa.

Till historien hör att ett av djuren i duon, en tioårig hanne kallad Jacob, är berömd för sin förmåga att överleva svåra tillbud. Han har blivit svårt stångad av en buffel, han har sett sin familj utplånad av tjuvjägare ute efter kroppsdelar från lejon och han har fastnat i en snara. Till slut förlorade han ett av sina ben i en stålfälla, också utsatt av tjuvjägare.

Hans bror Tibu har varit med honom hela tiden, men inte råkat lika illa ut. Forskarna, som har letts av den australiske biologen Alexander Braczkowski, skriver att det faktum att de två bröderna har lyckats överleva så lång tid som tio år är en bedrift i sig. Queen Elizabeth National Park är svårt ansatt av tjuvjägare och lejonpopulationen i parken har halverats på bara fem år.

Det sistnämnda är sannolikt förklaringen till att bröderna gav sig ut i floden. Enligt Braczkowski är det troligt att bröderna har letat efter honor, som det nu råder brist på i parken efter tjuvskyttarnas härjningar. Forskarna varnar nu för att lejonen kan försvinna helt från Queen Elizabeth om inte tjuvjakten stävjas.