Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Rekordmånga skriver avgörande jätteprov i Kina

TT-AFP

Publicerad 2024-06-07

Över 13 miljoner aspirerande högskolestudenter gör det årliga nationella provet gaokao i Kina. Lärare och föräldrar väntar utanför en provlokal i Peking under fredagen.

Många miljoner kinesiska studenter skriver på fredagen de ökänt svåra gaokao-proven för att komma in på högre utbildning i Kina.

Cirka 13,42 miljoner har enligt utbildningsdepartementet registrerat sig för gaokao-proven, som brukar beskrivas som livsavgörande för unga kineser.

Aspirerande studenter som har klarat motsvarande gymnasiet testas i flera ämnen, bland annat kinesiska, engelska, matte, naturvetenskap och humaniora. Provresultaten är avgörande för antagningen till högskolan.

– Folk säger att det här är början på ett liv, säger Zhi Haihong, som har följt med sin dotter till provet i Peking och är klädd i en röd klänning som hon hoppas ska ge tur.

De senaste årtiondena har gaokao växt i takt med den ekonomiska tillväxten, och även föräldrars förväntningar på sina barns karriärer.

Valmyndigheterna har varje år hög beredskap inför proven, då utstuderade försök till fusk har avslöjats de senaste åren.