Aftonbladet

Dagens namn: Silvia, Sylvia

Kvinnornas knep mot Mexikos vattenbrist

Paulina Monzón/TT

Publicerad 2024-08-05 06.30

Även i en modern storstad kan regnvatten vara guld värt. I Mexico City försöker en grupp kvinnor avhjälpa vattenbristen i staden – med regnupptagningssystem och utbildning bland megastadens 20 miljoner invånare.

– Jag letar alltid efter platser att installera system för uppsamling av regnvatten, säger Palacios Díaz, som har startat kooperativet Pixcatl.

Efter långvarig torka och opålitliga vattenleveranser från staten vänder invånare i Mexiko blicken mot himlen. Att ta vara på regnvatten har blivit allt viktigare.

Att installera system för att använda regnvatten är en växande trend: 40 000 anläggningar över landet av företaget Isla Urbana de senaste 15 åren och 70 000 av styret i Mexico City (Ciudad de México) sedan 2019.

Dessvärre finns det lite utbildning och begränsade resurser för att underhålla systemen efter installationen. Detta har lett till att de slutar fungera och att delar av systemen säljs på grund av ekonomiska svårigheter.

– Det borde vara lätt att underhålla, men det är tröttsamt, säger Palacios Díaz till nyhetsbyrån AP.

– Tyvärr befinner vi oss i ett scenario där vi inte bara har miljöproblem, utan även ekonomiska problem.

Kvinnor underhåller

Palacios Díaz har startat kooperativet Pixcatl, ett ord som betyder skörd av vatten på det inhemska språket nahuatl. Det är en grupp kvinnor som hjälper till med underhåll för att hålla i gång regnuppsamlingssystemen och samtidigt utbildar invånarna i hur de själva ska underhålla dem. Det inkluderar brainstorming för att anpassa systemen efter egna behov och hitta alternativ med lägre prislapp.

De fokuserar på områden med lägre inkomster, som Iztapalapa, Mexico Citys folkrikaste stadsdel med 1,8 miljoner invånare.

– Här står människor i kö från tre på morgonen till två på eftermiddagen för att få vatten, säger Díaz och syftar på köer till lastbilar som distribuerar vatten.

Från vattenbrist och ransonering

Díaz är på plats vid ett tvåvåningshus med några från kooperativet. Staden installerade ett uppsamlingssystem 2021 men ägaren Sara Huitzil Morales har bett Pixcatl om hjälp med underhåll.

De tömmer skräp från taket, tillsätter tvål och klor för att rengöra rören. På marken står en stor blå vattentank som rymmer 2 500 liter. Väl fylld räcker den för hushållets vattenbehov i flera månader.

Filter rengörs och klortabletter hamnar i tanken för att rengöra och desinfektera vattnet.

Sara Huitzil Morales berättar för AP att hon tidigare utstod vattenbrist och ransonering och att det allmänt tillgängliga vattnet i regel var smutsigt och ”mörkt som choklad”.

Systemet har förändrat hennes dagliga användning av vatten, och hon behöver inte tänka på om det är säkert att använda.