Skuggboxning förbjuds på Kumla

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-07-16

Upprörda interner: Det mest absurda jag varit med om

Fångarna på fängelset i Kumla har fått ett nytt förbud. Nu tillåts de inte längre skuggboxas ensamma i sina celler, skriver Nerikes Allehanda.

Förbudet har orsakat upprördhet bland internerna som i en JO-anmälan uppger att ingen sport med kroppskontakt får förekomma på avdelningen. Numer får de inte inte ens skuggboxas.

"Aldrig stött på något liknande"

- Det här är det mest absurda jag varit med om. Under de nio år som jag varit engagerad i de här frågorna har jag aldrig stött på något liknande, säger Ricard Nilsson, ordförande i Förtroenderådets Riksorganisation (FRIO), till Nerikes Allehanda.

Stig Fransson, kriminalvårdsinspektör på Kumla tycker att träning med våldsinslag är onödig och att det finns mycket annan träning som internerna kan ägna sig åt. Dessutom anser personalen att de kan ha svårt för att avgöra vad som är träning och vad som är ett allvarligt bråk. De fångar som bryter mot reglerna får antingen en tillsägelse eller en varning.

"Det blir en massa skador"

- Vi har några interner som vill träna genom att sparka, slå och ta grepp på varandra. Det blir en massa skador. Många av dem är dessutom dömda för grova våldsbrott. Det är en helt annan sak att träna kampsport på utsidan. Då finns det en träningsklubb med tydliga regler, säger han till Nerikes Allehanda.

Hur det ska gå till för att personalen ska upptäcka skuggboxningen är däremot mindre klart.

- Det är svårt. Vi har inte kontroll på så vis. Personalen är hela tiden med i sporthallen. Men det är klart att det inte är så lätt att se om de gör det i en cell eller i en korridor, säger han till tidningen.