I dag delas fredspriset ut

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-10-10

Kinesiska människorätts-
aktivister är favoriter

Människorättskämpen är en av förhandsfavoriterna.

Klockan 11 idag meddelar den norska Nobelkommittén vem som är årets mottagare av Nobels fredspris.

Den kinesiske människorättsaktivisten Gao Zhisheng är en av de hetaste kandidaterna.

Det finns 197 kandidater att välja mellan. Norska tidningar spekulerar i dag kring vems namn som Ole Danbolt Mjös som är ordförande för den norska Nobelkommittén kommer läsa upp klockan 11.00 i dag.

– Det mest sannolika är att priset går til någon som arbetar med mänskliga rättigheter eftersom det i år är 60-år sedan man införde människorättsdagen den 10 december vilket också är samma dag som man delar ut fredspriset, säger Janne Haaland Matlary som är professor i statsvetenskap till den norska tidningen VG.

Kinesiska favoriter

Det var den 10 december 1948 som FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna som är grunden för all internationell lag om mänskliga rättigheter, lades fram av generalförsamlingen.

Även direktören för fredforskningscentret PRIO tror att en människorättsaktivist kommer vinna.

– Jag tror mest på de kinesiska människorättsaktivisterna Gao Zhisheng eller Hu Jia, säger Stein Tönnesson som är direktör vid PRIO.

Tsvangerai annan favorit

Ingen av de två kinesiska aktivisterna är i frihet. Gao Zhisheng försvann i september och Hu Jia dömdes i mars till 3,5 års fängelse.

Andra förhandstippade favoriter är Morgan Morgan Tsvangirai som är oppositionsledare i Zimbabwe, organisationen Cluster Munition Coalition och de amerikanska senatorerna Sam Nunn och Richard Lugar.