Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Extremt svårt tippa SD:s valresultat

Uppdaterad 2018-09-09 | Publicerad 2018-09-07

Stödet för SD varierar mellan 16,8 och 24,8 procent beroende på vilken opinionsundersökning man väljer att titta på.

SD underskattades kraftigt i opinionsmätningarna inför valet 2014.

I årets valspurt varierar stödet mellan 16,8 och 24,8 procent.

– Det är en väldigt stor osäkerhet. Ingen av oss vet hur det kommer att gå, säger statsvetarprofessorn Sören Holmberg.

Det skiljer åtta procentenheter mellan de mätningar som ger Sverigedemokraterna (SD) högst respektive lägst opinionssiffror just nu. I Ipsos senaste mätning får partiet 16,8, medan stödet i Yougov landar på 24,8.

Inget annat parti uppvisar lika stora variationer.

– Det är inget gott betyg åt svenska opinionsmätningar. Det är oroande för opinionsbranschen med den här osäkerheten som det innebär, säger Sören Holmberg, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Underskattades

2014 underskattade de etablerade mätinstituten SD kraftigt. Betydligt bättre lyckades de institut som använder metoder som inte brukar anses som vetenskapligt tillförlitliga: United Minds, Yougov – och norska Sentio, som var absolut närmast med sin prognos på 12,7 procent. (I valet fick SD 12,9 procent).

Samtliga av dessa institut använder olika varianter av så kallade självrekryterade webbpaneler där man själv får anmäla intresse för att delta. Metoden är ifrågasatt, bland annat eftersom den kan dra till sig aktivister.

I år ligger SD i den senaste Sentio-mätningen på 24,0. Men Sören Holmberg vågar inte dra slutsatsen att SD underskattas i de etablerade mätningarna i år igen.

– Ingen av oss kan tippa någonting, säger han.

Deltar inte

Att det är just SD som mätinstituten prickar fel på tror han främst har att göra med att partiets sympatisörer inte deltar i undersökningarna.

– "Skämsfaktorn" är inte huvudsaken. Utan det är så, tror vi, att de helt enkelt inte ställer upp alls. Det hänger ihop med att sverigedemokrater har väldigt lågt förtroende för många institutioner i samhället, inklusive opinionsmätningar. De ställer lite oftare upp på nätet, verkar det som, där det är mer anonymt, säger Holmberg.

Även internationellt brukar den typ av partier som Sverigedemokraterna representerar vara en aning underrepresenterade i mätningarna, säger Holmberg.

– Donald Trump var en aning underrepresenterad i USA, även Brexit en aning i många mätningar, liksom Marine Le Pen i Frankrike.

Samtidigt är det av stor vikt i en demokrati att mätningarna är hyfsat korrekta, framhåller han.

Ändrat metoder

Viktigast är det omkring fyraprocentsspärren eftersom det kan påverka hur människor taktikröstar.

– Nu är ju SD inte i närheten av någon spärr, och det kommer inte att påverka regeringsfrågan om de får 19 procent eller 22, de kommer att vara tungan på vågen oavsett. Det här har att göra med trovärdigheten för mätningarna.

Flera av de etablerade svenska mätinstituten har inför årets val ändrat sina tillvägagångssätt för att få en mer träffsäker bild. Exempelvis genom att använda sig av en kombination av slumpvis utvalda webbpaneler och telefonintervjuer.

– De har ändrat sina metoder en aning jämfört med 2014, men än så länge vet ingen hur detta kommer att slå, säger Sören Holmberg.

Vilket parti tycker mest som du? Gör Aftonbladets valkompass här!