– Blir du igenkänd löper du en jäkla risk

Publicerad 2011-07-03

Leif GW Persson kritisk till Littorins agerande: Säkerhetsargumentet är legitimt

”ETT KLASSISKT SÄKERHETSPROBLEM” Polisprofessor Leif GW Persson anser att Littorins sexkontakter är en säkerhetsrisk. ”Verksamheter av den här typen har ofta kopplingar till kriminella miljöer och personer. Det är väldigt känsligt ur en utpressningssynpunkt”, säger han.

Sven Otto Littorins sexjakt på nätet har varit farlig för regeringen.

Polisprofessor Leif GW Persson kallar det ett klassiskt säkerhetsproblem där högt uppsatta politiker riskerar att hamna i klorna på kriminella:

– Säkerhetsargumentet är legitimt, säger han.

Rikspolischefen Carl Persson klassade justitieminister Lennart Geijer (rökandes till vänster) och Thorbjörn Fälldin som säkerhetsrisker i en promemoria till statsminister Olof Palme (till höger) 1977.

Sexletande på nätet är förknippat med mängder av säkerhetsrisker. Stulen identitet, länsade konton och utpressning är vanliga faror. Att högt uppsatta politiker utsätter sig för dem på internet är nytt – men riskerna är gamla.

– Analogin med Geijeraffären är tydlig. I dag är hantering diskret på nätet men blir du igenkänd som politiker löper du en jäkla risk, säger Leif GW Persson.

– Det är ett klassiskt säkerhetsproblem. Verksamheter av den typen har ofta kopplingar till kriminella miljöer och personer. Det är väldigt känsligt ur utpressningssynpunkt.

Avslöjade av GW:s tips

1977 utlöste hans tips till journalisten Peter Bratt den politiska skandal som kallas Geijeraffären. Där avslöjades att högt uppsatta politiker – bland

annat dåvarande justitieminister Lennart Geijer och Thorbjörn Fälldin – klassades som möjliga säkerhetsrisker i en promemoria från rikspolischefen Carl Persson till statsminister Olof Palme.

Polisen ansåg att de satt rikets säkerhet på spel genom påstådda sexköp hos bordellmamman Doris Hopp. Bland de prostituerad fanns kvinnor med kopplingar till polska KGB-officerare.

– Argumentet är att det kan innebära en risk för rikets säkerhet, säger Leif GW Persson.

– Säkerhetsargumentet är legitimt.

”Du ska vara bättre”

Hade Geijer och de andra avslöjats nu hade de varit körda som politiker, enligt GW.

– Det går inte att syssla med sådana här grejer som politiker, du ska kort sagt vara bättre än alla andra även om väljarna gör samma sak. Det är medaljens baksida.

ANNONS