Viss optimism om omstridd ögrupp
Publicerad 2019-01-22
Oenigheten om ögruppen Kurilerna har hindrat Japan och Ryssland från att formellt sluta fred efter andra världskriget.
När ländernas ledare återigen diskuterade öarna, som båda hävdar rätten till, sade Japans premiärminister Shinzo Abe att de är fast beslutna om att lösa dispyten.
Rysslands president Vladimir Putin beskrev tisdagens samtal som konkreta och användbara, men betonade att frågan är långt från löst.
– Ett omständligt arbete återstår för oss, att formulera förutsättningarna för ömsesidigt acceptabla lösningar, sade Putin med syftning på att arbetet ska utmynna i ett fredsavtal.
Abe berättade vid en gemensam presskonferens att samtalen ska fortsätta i februari.
Sovjetunionen tog över öarna från Japan under andra världskrigets sista dagar, men Japan har vägrat att acceptera den ryska suveräniteten.
Mötet blev den tjugofemte gången Shinzo Abe och Vladimir Putin möttes sedan 2013, ett tydligt tecken på att de är inställda på samarbete trots dispyten om Kurilerna. I november enades de båda ledarna om att driva på fredssamtalen, men hätska utspel från båda sidor har inte varit till någon vidare hjälp för processen.
Hårda ord
Abe sade exempelvis i sitt nyårstal att de ryssar som bor på öarna skulle få hjälp att acceptera att "herraväldet över deras hem kommer att ändras".
Förra veckan sade Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov att Japan måste sluta beskriva öarna som sina nordliga territorier. För att få i gång fredssamtal måste Japan erkänna Rysslands suveränitet.
– Varför är Japan det enda landet i världen som inte kan acceptera andra världskrigets resultat i sin helhet? frågade Lavrov.
I en intervju med den ryska tidningen Kommersant sade Abe inför mötet att han och Putin kommit överens om att lösa konflikten "med våra egna händer och inte låta problemet gå vidare till kommande generationer".
Två öar
Ett förslag som lades fram redan på 1950-talet är att Japan ska göra anspråk på bara två av öarna, och enligt uppgifter till den japanska nyhetsbyrån Kyodo lutar Abe åt en sådan uppgörelse.
Det är dock oklart om Kreml kommer att släppa ifrån sig ens de två små obebodda öarna. Ögruppen säkrar Rysslands strategiska kontroll över Ochotska havet och att ge upp även obebodda öar är en viktig symbolfråga.