Elizabeth Smart: ”Inget är deras fel”

Publicerad 2013-05-07

Kidnappades när hon var 14 år

I nio månader hölls den då 14-åriga Elizabeth Smart fången hos sin kidnappare.

Till de tre kvinnorna i Cleveland vill hon nu säga att de måste inse att ingenting av det som hänt är deras fel.

– De är fortfarande lika värdefulla, säger Elizabeth Smart till People.

Den 5 juni år 2002 vaknade Mary Katherine under natten av att någon befann sig i hennes och 14-åriga systern Elizabeth Smarts sovrum i Salt Lake City i USA. En man hotade Elizabeth med kniv och hon tvingades upp ur sängen och fördes bort.

”Inget är deras fel”

I nio månader hölls hon fången och våldtogs av kidnapparen Brian David Mitchell innan hon hittades och Mitchell och hans fru kunde gripas.

För People berättar hon nu om sina tankar kring de tre kvinnorna som räddades i Cleveland.

– Först av allt vill jag att de här unga kvinnorna ska förstå att inget av det som hänt är deras fel. De är fortfarande lika värdefulla, säger Elizabeth Smart till People.

Hon menar att kvinnorna fortfarande kan göra vad de vill med sina liv och vill uppmuntra dem att inte känna sig begränsade.

– De ska aldrig känna att de måste avstå att göra någonting på grund av det som har hänt dem. Det finns fortfarande så mycket mer kvar i livet än det som har hänt dem de senaste tio åren. De har fortfarande så många år kvar att vara lyckliga, säger Elizabeth till People.

”Fira miraklet”

Och vad hon tror att de tre kvinnorna behöver nu är lugn och ro.

– Jag hoppas att alla kan respektera deras privatliv. De har varit med om så mycket och vi ska inte ens börja spekulera kring vad som har hänt de senaste tio åren, varför de kunde fly nu och inte då. Vi har ingen rätt att ställa frågorna vi aldrig kommer förstå eftersom vi inte var där.

Hon fortsätter:

– Det bästa vi kan ge dem är att verkligen fira miraklet som inträffat.