Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingrid, Inger

Pussy Riot-medlem inlagd på sjukhus

Publicerad 2013-05-28

Inlagd efter sju dagars hungerstrejk i ryskt fängelse

Hon fick inte närvara vid förhandlingen om sin villkorliga frigivningen.

Då gick Pussy Riot-medlemmen Maria Alechina ut i hungerstrejk.

Nu har hon lagts in på sjukhus.

I onsdags förra veckan inledde Maria Alechina sin hungerstrejk efter att hon nekats att medverka när frågan om hennes villkorliga frigivning skulle upp i domstolen.

Tillsammans med bandkollegorna Nadjezjda Tolokonnikova och Jekaterina Samutsevitj dömdes hon förra året för huliganism efter att ”ha inspirerat religiöst hat”, när de framförde en protestsång i Frälsarkatedralen i Moskva.

Alechina och Tolokonnikova fick fängelsestraff medan fick en villkorlig dom.

Till sjukhus på sjunde dagen

Via en videolänk förklarade Maria Alechina att hon inte ville att hennes advokat skulle medverka vid domstolsförhandlingen så länge hon själv inte fick vara där.

Domstolen ligger rakt över gatan från det fängelse hon sitter, men hon beviljades inte att släppas över, enligt nyhetsbyrån AP.

När hungerstrejken som hon inledde var inne på sin sjunde dag fördes hon över till ett sjukhus.

Brev från fängelset

I ett brev från i måndags uppgav Alechina att personalen på fängelset där hon avtjänar sitt straff försöker vända övriga fångar emot henne genom att införa strängare regler.

Tidigare ska medfångarna ha kunnat gå från sina arbetsplatser , men nu måste de vänta upp till en timme för att bli ledsagade av vakter. Det förhindrar dem bland annat från att få snabb hjälp för skador de ådrar sig när de till exempel syr uniformer, som är en av arbetsuppgifterna, enligt AP.

Tidigare ska Maria Alechina ha tvingats sitta fem månader i isoleringscell, enligt brevet som hennes advokater gjort offentligt.