Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Högexplosivt triangeldrama när kriget i Syrien sprider sig

Sunnimuslimer mot shiamuslimer i hela regionen

Vad många länge fruktat är nu verklighet.

Syriens blodiga inbördeskrig sprider sig till Libanon.

Även Israel är på väg att dras in i detta för världen högexplosiva triangeldrama.

När strider utbröt i staden Tripoli i norra Libanon i förra veckan var det mer än bara de 30-talet döda som sände orosvågor genom världen.

I Libanon utspelades på 70- och 80-talet ett blodigt inbördeskrig utefter etniska linjer. Förutom sunni- och shiamuslimer var även kristna grupper inblandade. En bräcklig fred fick slut på kriget men mycket av motsättningarna finns kvar.

Rädslan har därför varit stor ända sedan kriget i Syrien bröt ut på allvar att det skulle spilla över i Libanon. Det behövs inte mycket för att åter tända den krutdurken, åtminstone hos extremisterna.

Tidigare har enstaka skärmytslingar skett nära gränsen mellan Libanon och Syrien. Eldstriderna i Tripoli är det första allvarliga exemplet på att striderna flyttat in i själva Libanon. Staden är känd för sina motsättningar mellan shia och sunni. Samma grupper som strider mot varandra i Syrien. Alawiterna som diktatorn Bashar al-Assad och hans klan tillhör är en gren av shia.

Största maktfaktorn

Lika oroande är Hizbollah, den största maktfaktorn i Libanon, nu slåss på den syriska regimens sida i slaget om den strategiskt viktiga staden Qusayr. Hizbollah är shia och stödd och finansierad av Iran.

Qusayr ligger väldigt nära gränsen mot Libanon. Rebellerna är beroende av staden för att få in sina vapen.

Hizbollah deltar i striderna trots att alla de viktiga spelarna i Libanon för ett år sedan bedyrade att inte blanda sig i det syriska inbördeskriget. Gruppen har tillsammans med Iran uppenbarligen bestämt sig för att det är av sådan vikt att Assad räddas kvar vid makten att de är beredda att ta risken.

För Hizbollah handlar det om att överleva. Tar sunnis över i Syrien är det slut på vapentransporterna.

Inbördeskriget i Syrien har alltmer förvandlats till en regional kamp mellan shia och sunni. Rika sunnistater som Qatar och Saudiarabien förser de syriska rebellerna med vapen. Shiamuslimska Iran håller Assad under armarna och skeppar även vapen till Hizbollah.

Regionalt storkrig

Vägen från inbördeskrig i Syrien till ett regionalt storkrig kan vara kort. Därför intensifierar omvärlden nu sina ansträngningar för att få slut på stridigheterna. USA och Ryssland försöker få till en fredskonferens där rebellerna och Assadregimen pratar direkt med varandra.

Ju fler länder som dras in desto mer ökar risken att kriget sprider utvidgas.

Israel har vid några tillfällen bombat mål långt inne i Syrien. Något man aldrig vågat göra utan det krigstillstånd som redan råder. Analytiker hävdar att målen varit vapensändningar på väg från Iran till Hizbollah i Libanon. Dessutom har Israel vid ett flertal tillfällen besvarat eld inifrån Syrien mot de av Israel ockuperade Golanhöjderna.

Intrycket är att regimen eller rebellerna vill dra in Israel i kriget.

Israel ser gärna att Assad sitter kvar. Han har visat sig vara en stabil partner även om de två länderna formellt befinner sig i krig med varandra sedan 1967. Kriget i Syrien gynnar ur den aspekten inte Israel.

Fiender

Samtidigt måste Israel vara ganska nöjda. Tillbakalutade kan de från sidlinjen se på när en av deras värsta fiender, hizbollah, försvagas av kriget när vapentransporterna försvåras.

Ett plus så länge Israel inte på allvar blir indraget i kriget.