Får inte träffa Lisa i sommar
Publicerad 2013-06-28
Gabrielle och Fredrik fråntogs vårdnaden om barnbarnet – socialtjänsten ger inte några besked om framtiden
Samma dag som Aftonbladets senaste artikel om fallet Lisa ringde socialtjänsten till mormor Gabrielle och morfar Fredrik. De bjöd in till ett möte.
Beskedet: De får inte träffa sitt barnbarn Lisa under semestern, inte på fem till sju veckor.
- Är det så att hon ska avvänjas från oss? undrar Fredrik.
Hundar och katter tumlar i det höga gräset och hästar skymtar i hagarna bakom gården där de bor. Det är tredje besöket för mig. Första gången var hösten 2009, några månader efter mordet på Clara. Då tultade en ettårig flicka runt i vardagsrummet.
Fredrik och Gabrielle säger att saknaden är svår, särskilt för deras nioåriga dotter. Hon och femåriga Lisa - som vi valt att kalla henne - upplever sig som systrar.
Det är i morgon ett år sedan Lisa oförberett flyttades ifrån dem. Först fick de inte tala med henne på sex veckor. Därefter har de träffats två timmar i taget, mest i lekparker och på hamburgerrestauranger.
”Känns förnedrande”
Vid besöken finns alltid en kontaktperson.
- Vi tycker att det känns förnedrande, säger Gabrielle.
De är besvikna över mötet på Botkyrka kommun förra veckan. Inte på någon punkt går tjänstemännen dem till mötes. De har redan fått nej på sin vädjan om att på nytt utredas som familjehem.
De bad att få slippa bevakning under umgänget, och undrade vad de är misstänkta för. Socialtjänstemännen menade att det är ett normalt förfarande.
”Följt restriktionerna”
Ur samtalet:
Socialtjänsten: ”Det är många gånger så att biologiska föräldrar säger till sina barn att ”du ska snart flytta hem till mig”.
Gabrielle: ”Men det har vi aldrig sagt!”
Socialtjänsten: ”Nej. Men ...”
Gabrielle: ”Och vi ... varför ska vi ha någon som står och vaktar?”
Socialtjänsten: ”Det är ju så att barnet som är placerat i familjehem, de ska veta att nu bor jag här. Jag ska vara med dem, resa på semester, skaffa kompisar. För att barnet inte ska slitas emellan.”
Fredrik: ”Det har vi fått restriktioner om, och vi har alltid följt dem. Från början sa vi: Vi vill att du flyttar hem. För det hade barnpsykologerna sagt att vi skulle säga. Sedan fick vi brev att vi inte får. Så nu säger vi att vi älskar henne. Men inte ett ord om att flytta hem.
Inga klara svar
Fredrik och Gabrielle drar slutsatsen att anknytningen mellan dem och Lisa är så stark att det blir en långvarig ”avvänjning”. Socialtjänstens förslag är ett umgänge var tredje vecka, tre timmar.
Själva vill de ta hem Lisa, en helg, eller bara några timmar. Så att hon får rida sin ponny och klappa sin hund. De vet inte när det kan ske.
Ur samtalet:
Fredrik: ”Är det en tioårsplan, femårsplan eller tvåårsplan vi pratar om?”
Socialtjänsten: ”Det är lite svårt att säga ... hand- lar ju om barnets mognad och att allt funkar och ... flyter.
Fredrik: ”Du säger ingenting alltså. Det kan vara tio år.”
Protestlista ska hjälpa Lisa hem
När Mirijam Johansson, filmproducent och tvåbarnsmamma i Täby, läste i Aftonbladet om Lisa kände hon sig tvungen att agera. Protestlistan har nu samlat 6 711 namn, och lämnas i dag till Botkyrka kommun.
I en debattartikel i gårdagens Aftonbladet skriver hon: ”Vi är invaggade i tron om att vi lever i ett tryggt land, men hur tryggt är det egentligen när staten på lösa grunder kan skilja barn från deras närmast anhöriga?”
Listan har skrivits under av bland andra Zinat Pirzadeh, Marcus Öhrn, Lotta Gray, regissören Daniel Fridell, skådespelarna Alexandra Rapaport, Moa Gammel och Charlotta Johnsson.
Aftonbladets läsare har engagerat sig i fallet Lisa, som ett år gammal såg mamma mördas av pappal
Lisa bodde tre år med mormor och morfar, men flyttades förra sommaren av Botkyrka kommun till ett annat familjehem.
Det är vi som är Lisas familj, hävdar mormor och morfar. Nu säger Botkyrka kommun att de inte ska få träffas alls under semestern.
Morföräldrarna och barnbarn ska hållas isär, för att Lisa ”behöver vet var hon bor”.