Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Bildts förslag om EU-pengar till försvar sågas

Publicerad 2016-09-14

Allt fler röster höjs om ökat militärsamarbete inom EU.

Ett konkret förslag, som bland annat Carl Bildt varit med och tagit fram, är att bekosta ett försvarsforskningsprogram - något som får stark kritik.

– Jag tycker att det låter udda att han verkade för militära angelägenheter när han var utrikesminister, vi kommer inte att rösta för en budget som innebär pengar till militära ändamål, säger Marita Ulvskog (S).

I sitt stora linjetal idag tog EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker bland annat upp att han vill att EU instiftar ett militärnav för att samordna insatser.

Skissar på gemensamt försvar

Både Tyskland och Frankrikes försvarsministrar har på allvar börjat skissa på en plan för det som slarvigt kallats EU-armé och även om idén inte är ny har den fått fart efter att Storbritannien röstat om att lämna EU.

Aftonbladet
Utrikes

På uppdrag av Europeiska rådet tillsattes en rådgivande grupp, med bland annat dåvarande utrikesministern Carl Bildt (M) och Saabs vd Håkan Buskhe, 2013 för att se över det europeiska militär- och strategisamarbetet. Nu har gruppen lagt fram ett dokument där man föreslår pengar till försvarsforskning i EU:s kommande budget 2017. EU-kommissionen har accepterat förslaget och väntar nu på beslut från EU-parlamentet och medlemsländerna.

”Ska inte lägga pengar på det”

EU-parlamentarikern Marita Ulvskog (S) är mycket kritisk till förslaget och är tydlig med att hennes parti inte kommer att rösta för det i EU-parlamentet.

– EU ska inte syssla med den typen av verksamhet, vi ska inte lägga pengar på det. Sverige som medlemsland är inte del av ett militärt engagemang, EU-samarbetet är inte ett militärt samarbete för oss, säger hon.

"Konstigt att han börjar i en position och sedan fortsätter som lobbyist"

Hon ifrågasätter också att Bildt ingick i gruppen redan som utrikesminister.

– Jag vet inte vad han gjorde när han var utrikesminister, om han tilläts att engagera sig i den här typen av frågor. Vi i partiet är tydliga efter beslut från svenska folket att vi inte ska vara en del av det som lutar åt det militära. Jag tycker att det är konstigt att han börjar i en position och sedan fortsätter som lobbyist, säger hon.

För dominerad av lobbyister

Miljöpartisten Jakop Dalunde, som sitter i kommittén för industri, innovation och forskning vid EU-parlamentet tycker också att vapenindustrin har fått en alldeles för stor roll i den rådgivande gruppen.

– Så är det uppenbart med tanke på vilka förslag som kommer fram. Vi är kritiska till att använda detta som dold subvention av vapenindustrin. Det ska inte skattemedel gå till, säger han till Aftonbladet.

Han tycker att pengarna ska gå till annat och säger att även den Gröna gruppen kommer att rösta mot förslaget.

– Vi vill att EU:s forskningsmedel ska gå till att underlätta omställningen till förnybar energi. Det finns också ett behov av forskning på biståndsområdet och fredsforskning som vi hellre vill satsa på, säger han.

Även det europeiska nätverket mot vapenhandel, ENAAT, där Svenska Freds- och skiljedomsföreningen ingår, anser att den rådgivande gruppen har varit alldeles för dominerad av vapenlobbyister.

"Inte förvånande att Bildt är med"

– Vapenindustrins lobbyister har haft ett oproportionerligt inflytande över beslutsprocessen som lämnar mycket att önska vad det gäller öppenhet och demokratisk förankring. En del av budgetförslaget handlar om att vapenindustrin föreslår att EU ska stödja vapenindustrin med forskningsmedel, säger Linda Åkerström, ansvarig för nedrustningsfrågor hos Svenska Freds.

Att Carl Bildt varit del av den rådgivande gruppen är inte förvånande, menar hon.

– Han stödjer väl vapenexport, det går väl i linje med hans politiska övertygelse.

Oklart hur mycket pengar

Hur mycket pengar det skulle röra sig om i förslaget är inte helt tydligt. Den uträkning som ENAAT gör utifrån att förslaget skulle löpa över tre år hamnar på över 80 miljoner euro, nästan 764 miljoner svenska kronor.

Enligt Linda Åkerström på Svenska Freds är det, om förslaget blir verklighet, första gången som medel för att finansiera vapenforskning finns med i EU:s budget. Dessutom har EU:s budget fasta ramar, därför oroar sig ENAAT för nedskärningar inom andra områden, som arbetet mot klimatförändringar och att förebygga konflikter, om förslaget röstas igenom.

M positiva

EU-parlamentarikern Christofer Fjellner (M), som är ledamot i budgetkommittén, säger att EU har ökat anslagen till forskning och utveckling i budgetramarna. Han är positiv till att satsa pengar på försvarsforskning.

– Det är viktigt att EU gör det eftersom vi lever i en osäker omvärld med hot från Ryssland och behöver stärka vår försvarsförmåga. Sverige är litet och även om vi är ett av de mer framgångsrika länderna vad gäller försvarsmateriel så är det väldigt dyra kostnader, därför måste vi dela på kostnaderna.

Lockas inte av EU-armé

Han är däremot inte särskilt lockad av en EU-armé likt den som Juncker talat om:

– Basen för den europeiska säkerhetsgarantin är och kommer att förbli Nato. Det här talet om en EU-armé hör man med jämna mellanrum i högtidstal från glada federalister, men inget har hänt och inget kommer att hända, säger Fjellner, och påminner om att den resurspool av militära resurser där Sverige ingår, så kallade battle groups, aldrig har används.

"Om det kommer ett förslag får vi kolla på det"

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) har sagt att han kommenterar frågan om en EU-armé först när han vet om den är på agendan för det kommande informella försvarsministermötet i Slovakien nästa vecka.

EU- och handelsminister Ann Linde (S) säger i en kommentar till Aftonbladet:

– Om det kommer ett förslag får vi kolla på det. Men vi vill inte se en inriktning mot en EU-armé.

Den första budgetomröstningen i EU-parlamentet, där förslaget om försvarsforskning ligger, sker i slutet av september.

Aftonbladet har sökt Carl Bildt och Håkan Buskhe utan framgång.