Operationen kan förstöra din syn

Publicerad 2014-03-10

Jakten på den perfekta synen kan få allvarliga konsekvenser: ”Kan i allra värsta fall leda till blindhet”

Reklamen lovar perfekt syn på några minuter.

Ögonoperationer lockar allt fler – men de innebär också risker.

– Vi ser en ökad grupp som klagar på att de fått komplikationer, säger överläkare Sven Crafoord på Ögonkliniken vid universitetssjukhuset i Örebro.

Det blir allt mer populärt att operera ögonen för att slippa glasögon. Ingen vet hur många operationer som genomförs varje år men det rör sig om flera tiotusentals.

Det finns i dag två sätt att korrigera synen med, antingen laserbehandling av hornhinnan eller kirurgi på den egna linsen.

– När det gäller laserkirurgi på hornhinnan är den allra vanligaste komplikationen att ögat blir torrt och det kan ge varierande grad av bekymmer. Vid mer uttalade besvär kan man få återkommande sår som också inverkar på synskärpan, säger Branka Samolov, överläkare och sektionschef för hornhinnesjukdomar på S:t Eriks Ögonsjukhus i Stockholm.

Det finns också fall där för mycket av hornhinnan slipas ner vilket kan leda till att hornhinnan blir extremt oregelbunden och tunn med sämre synfel än innan behandlingen.

Andra vanliga problem efter synkorrigerande kirurgi är att synskärpan inte blir så bra som man hoppats eller att man upplever sig mer ljuskänslig och får sämre mörker- eller kontrastseende.

Förödande

Som alltid vid kirurgiska ingrepp finns även risk för tekniska bekymmer och infektion som kan vara förödande för synen.

Förhoppningen att få helt perfekt syn resten av livet gör att de som inte får det blir besvikna.

– Det finns ingen metod som kan lösa alla synproblem på alla avstånd utan att man någonsin behöver glasögon eller linser. Antingen behöver man det med det samma efter ingreppet eller senare i livet. Behovet av glasögon eller linser ska vara mycket mindre än innan men det är inte noll för all framtid. Det är en av de viktiga sakerna att informera patienterna om, säger Branka Samolov.

Näthinneavlossning

Överläkare Sven Crafoord är ordförande i Sveriges ögonläkareförening. Inom landstingsvården har han märkt av en ökning av patienter med allvarliga komplikationer som genomgått operationer där de fått sin lins utbytt.

– Den värsta komplikationen vi ser är näthinneavlossning som i allra värsta fall kan leda till blindhet. Det andra som många klagat över är att linsen kommer snett och då får du en väldigt konstig bild, säger han.

Hur vanligt är det med problem efter korrigerande synoperationer?

– Det görs väldigt många operationer och vi ser ändå få komplikationer. Men jag tror att vi kanske ser dem som är värst drabbade. De som ser mest och vet mest är klinikerna som utför operationerna. Det största bekymret är att det inte finns några register över ingreppen och patienterna, därför har ingen den riktiga helhetsbilden, säger Branka Samolov.

Estetisk kirugi

Eftersom operationerna genomförs på friska ögon räknas de som estetisk kirurgi och ingår inte i den allmänna hälso- och sjukvården. En operation kostar från 20 000 kronor. Kunderna lockas med reklam och marknadsföring där kändisar som Carolina Klüft och Christer Lindarw är affischnamn.

– Det här är en kommersiellt driven verksamhet. Det är en marknad där man tävlar med priser och reklam. Man kanske är rädd att blotta hur det går inför konkurrenterna, säger överläkare Branka Samolov.

Sveriges ögonläkareförening arbetar nu för privatklinikerna ska upprätta ett kvalitetsregister.

ANNONS