Obama reformerar massövervakning

Publicerad 2014-01-17

Barack Obama väntas delvis stoppa de amerikanska säkerhetstjänsternas telefonövervakning av miljontals människor.

Reformerna presenteras av presidenten i ett tal klockan 17.00 i dag – som direktsänds och bevakas här på Aftonbladet.se.

Barack Obama väntas presentera omfattande förändringar i säkerhetstjänsten NSA:s globala inhämtning av underrättelsematerial via telefonsamtal, rapporterar Reuter. Enligt nyhetsbyrån väntas restriktionerna röra säkerhetstjänstens metadataprogram för telefonavlyssning.

Kräver beslut i domstol

Reuters uppger att Obama vill att telefonavlyssningsdata inte ska lagras av amerikanska myndigheter. En grupp rådgivare uppges ha föreslagit för presidenten att materialet ska hållas av en tredje part - men detta väntas Barack Obama inte diskutera i detalj under sitt tal.

Presidenten väntas också tillkännage ett nytt direktiv som ska träda i kraft omedelbart.

Lagen innebär att det krävs en rättslig prövning innan någon får göra en sökning i metadatabasen.

Vill öka förtroendet

Enligt Reuters uppgiftslämnare i den amerikanska presidentadministrationen anser Barack Obama fortsättningsvis att lagring av metadata är ett viktigt verktyg för att bekämpa terroristhot men att det finns integritetsrelaterade problem med att myndigheter lagrar uppgifterna.

Samlat in 200 miljoner sms

Målet med presidentens tal uppges vara att återställa allmänhetens förtroende för de amerikanska underrättelsetjänsterna.

Bara timmar innan talet avslöjade brittiska medier att underrättelsetjänsten NSA har samlat in 200 miljoner sms per dygn från mobiltelefoner världen över, enligt uppgifter från den avhoppade NSA-konsulten Edward Snowden.

ANNONS